Τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Αμοιβαία η πεποίθηση για βελτίωση και διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Υπογραφή διμερών συμφωνιών.
Τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Υποδεχόμενος τον Αζέρο ομόλογό του, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα θα δώσει νέα δυναμική και νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, όπως σημείωσε, αλλά και σε άλλους πολλούς τομείς.
Ανάλογη ήταν εκτίμηση του προέδρου Αλίεφ, ο οποίος προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν.
Μετά την τελετή της επίσημης υποδοχής (την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς κι ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτης Καμμένος) πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση της ελληνικής και της αζέρικης αντιπροσωπείας με την ολοκλήρωση της οποίας υπογράφηκαν:
- "Σύμβαση για αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου" από τον υφυπουργό Οικονομίας Αντώνη Μπέζα και τον Αζέρο υπουργό Εξωτερικών Ελμάρ Μαμαντιάρο.
- "Συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών" από τον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Μπεκίρη και τον πρόεδρο της Αζερμπαϊτζάν Ερλάϊνς Τζαχαγκίρ Ασκιάροφ.
-"Συμφωνία στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών" από τον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Μπεκίρη και τον υπουργό Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Αζερμπαϊτζάν Αλί Αμπάσοφ.
-"Μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας" από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Νατίκ Αλίεφ.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπούλιας σημείωσε πως θέματα επενδύσεων και οι δυνατότητες συνεργασίας στον ενεργειακό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα αποτελούν προτεραιότητες για τις δυο χώρες που παρουσιάζουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.
Όπως διευκρίνισε, με τον κ. Αλίεφ συζήτησε τις σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με την Ε.Ε., στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών της Ε.Ε. με το Μπακού.
Κατά τη συνάντηση τέθηκαν επίσης θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή, όπως ο Καύκασος, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια.
«Ιδιαίτερη αναφορά -σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- έκανα στο Κυπριακό και τόνισα στον Αζέρο Πρόεδρο την ανάγκη να τερματιστεί η τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους μιας ευρωπαϊκής χώρας.
Τέλος, ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε θερμά τον Αζέρο πρόεδρο για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν, την οποία, όπως είπε, έκανε ασμένως αποδεκτή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αλιέφ αφού ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια, σημείωσε πως είναι ο πρώτος πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι αποδίδει σ' αυτήν ιδιαίτερη σημασία.
Είμαι βέβαιος, είπε, ότι οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν περαιτέρω στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης κι οι διμερείς μας σχέσεις θα γνωρίσουν νέα πρόοδο.
Όπως είπε, με τον κ. Παπούλια συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που περιλαμβάνει διμερή και περιφερειακά ζητήματα.
«Το Αζερμπαϊτζάν κατέχει σημαντική ποσότητα ενεργειακών πόρων. Έχουμε κάνει πολλά για να προωθήσουμε αυτούς τους πόρους στον υπόλοιπο κόσμο. Η σχέση που αναπτύσσει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα με το Αζερμπαϊτζάν θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας και το Αζερμπαϊτζάν καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο το αέριο του Αζερμπαϊτζάν φτάνει στην ελληνική αγορά. Κι από εκεί εισέρχεται στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πολύ περισσότερα μπορούν να γίνουν σε αυτόν τον τομέα», επεσήμανε ο Αζέρος πρόεδρος.
Όπως είπε, αύριο θα υπάρξουν συναντήσεις των επιχειρηματιών των δύο χωρών και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτές θα δώσουν πολλές ευκαιρίες στους επιχειρηματίες και των δυο χωρών, καθώς, όπως σημείωσε, στη συνεργασία αυτή υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες.
Ο Ιλχάμ Αλίεφ γνωστοποίησε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων έθεσε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το θέμα της κατοχής των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, όπως είπε, «έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και εσωτερικά και εκτοπισμένους στη χώρα μας, λόγω της κατάστασης αυτής».
«Για να λυθεί αυτή η διένεξη θα πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστή η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας του διεθνούς δικαίου. Πιστεύω ότι αν η Αρμενία σεβαστεί την αρχή αυτή, το θέμα θα λυθεί», κατέληξε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.