Στο Τόκιο έφθασε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, πρώτο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία, η οποία θα επικεντρωθεί στην παγκόσμια οικονομική κρίση και σε θέματα ασφάλειας.
Στο Τόκιο έφθασε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, πρώτο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία, η οποία θα επικεντρωθεί στην παγκόσμια οικονομική κρίση και σε θέματα ασφάλειας.
Η Κλίντον που θα μεταβεί επίσης στην Ινδονησία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα διάλεξε να μην υιοθετήσει την τακτική των προκατόχων της για το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό, επιλέγοντας να μη μεταβεί στην Ευρώπη ή τη Μέση Ανατολή.
Κατά τις επαφές της με τους Ασιάτες ηγέτες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συζητήσει διεθνή θέματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, η κατάσταση στο Πακιστάν και η διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον, η Κλίντον δήλωσε ότι το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα συνιστά "τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη σταθερότητα στη βορειοανατολική Ασία".
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει το δικαίωμα να εκτοξεύσει το μεγαλύτερου βεληνεκούς της πύραυλο στο πλαίσιο του διαστημικού της προγράμματος, τροφοδοτώντας ένταση και ανησυχία λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην περιοχή της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι ιαπωνικές αρχές εξέφρασαν ικανοποίηση που η Κλίντον επέλεξε το Τόκιο για το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό, εκλαμβάνοντας την κίνηση αυτή ως ένδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης Ομπάμα να διατηρήσει στενές σχέσεις με την Ιαπωνία, παρά την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.
"Θα συζητήσουμε τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τακέο Καβαμούρα σε συνέντευξη Τύπου. "Νομίζω -πρόσθεσε- ότι θα συζητήσουμε επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας μας στο θέμα της Βόρειας Κορέας".
Κατά την παραμονή της στο Τόκιο η Κλίντον θα συναντηθεί με τις οικογένειες των Ιαπώνων που απήχθησαν από τις μυστικές υπηρεσίες της Βόρειας Κορέας τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 για την εκπαίδευση κατασκόπων στην ιαπωνική γλώσσα. Θα έχει επίσης επαφές με τον πρωθυπουργό Τάρο Ασο, η δημοτικότητα του οποίου είναι σε ελεύθερη πτώση σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ πιο δημοφιλείς αναδεικνύονται οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, όπως και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ιτσίρο Οζάουα, συγκεντρώνοντας μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν τις προσεχείς εκλογές το Σεπτέμβριο.