Πολιτική
Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009 12:05

Μεγάλη η εξοικείωση των παιδιών με το Ιντερνετ

Στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 84,9% ανέρχεται το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών που είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, ενώ στο 86,5% ανέρχεται το ποσοστό των παιδιών που χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο.

Στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 84,9% ανέρχεται το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών που είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, ενώ στο 86,5% ανέρχεται το ποσοστό των παιδιών που χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο.

Αναλυτικότερα το ποσοστό των παιδιών της ίδιας ηλικίας που έκαναν οποτεδήποτε χρήση του Διαδικτύου φθάνει στο 88,1%, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα το ποσοστό των παιδιών που έκαναν τακτική χρήση (κάθε ημέρα ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα) ηλεκτρονικού υπολογιστή ανέρχεται στο 88,2% και το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο ανέρχεται στο 71,7%.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η πλειονότητα των παιδιών που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το Διαδίκτυο έκανε χρήση από το χώρο εκπαίδευσης και από την κατοικία. Αν και πρόκειται για παιδιά μικρής ηλικίας, τα ποσοστά πρόσβασης από άλλους χώρους, δηλαδή Ιnternet cafe, δημόσιες βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς / αθλητικούς ομίλους κ.λπ., είναι υψηλά και ανέρχονται στο 23,5% για χρήση Η/Υ και στο 28,3% για πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι τα Ιnternet cafe αποτελούν το 97,3% των άλλων χώρων. Όσον αφορά στο φύλο των παιδιών που επισκέπτονται τα internet cafe, το 68,3% είναι αγόρια και μόνο το 31,7% κορίτσια.

Προηγμένες υπηρεσίες

Για πρώτη φορά, η έρευνα, πέρα των συνήθων χρήσεων του Διαδικτύου, συλλέγει αναλυτικές πληροφορίες και για προηγμένες υπηρεσίες, δηλαδή για τις νέες δυνατότητες που προσφέρονται στους τομείς της επικοινωνίας και της ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 29,3% των παιδιών χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για επικοινωνία με την αποστολή γραπτών μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο (MSN).

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 58,8% των παιδιών που κάνουν χρήση του Διαδικτύου δεν χρησιμοποιεί καμία από τις προηγμένες υπηρεσίες που σχετίζονται με επικοινωνία.

Στην πλειονότητά τους (48,7%) τα παιδιά χρησιμοποιούν για ψυχαγωγία το «κατέβασμα» ή την ακρόαση μουσικής. Το 36,5% των παιδιών που κάνουν χρήση του Διαδικτύου δε χρησιμοποιεί καμία από τις προηγμένες υπηρεσίες που σχετίζονται με ψυχαγωγία.

Τέλος, γεωγραφικά η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και στις τέσσερις μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας μας, δηλαδή Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, Αττική και Νησιά Αιγαίου και Κρήτη είναι σχεδόν καθολική.

Στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη όμως παρατηρούνται τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου.

Ρεκόρ στη χρήση κινητού

Το ποσοστό των παιδιών που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ανέρχεται στο 86,5%, χωρίς να υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο φύλων (49,7% αγόρια και 50,3% κορίτσια). Αυτό σημαίνει ότι 9 στα 10 νεαρά παιδιά ηλικίας 12 - 15 ετών κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου. Ειδικότερα, καθημερινή χρήση κινητού τηλεφώνου κάνει το 88,9% των παιδιών και από αυτά το 56,5% ομιλεί 1 - 5 λεπτά ημερησίως.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, 1 έως 5 λεπτά ημερησίως ομιλούν περισσότερο τα παιδιά ηλικίας 12 ετών (69,1%), ενώ περισσότερο από 20 λεπτά ημερησίως τα παιδιά 15 ετών (15,0%).

Το 89% των παιδιών που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο στέλνει μηνύματα (SMS ή MMS) ημερησίως.

Ως κυριότερη δραστηριότητα των παιδιών μέσω κινητού τηλεφώνου αναφέρθηκε η αποστολή φωτογραφιών ή video clips με ποσοστό 62,3%, ενώ με πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται οι υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως το «φόρτωμα» φωτογραφιών 8,5% και η αναζήτηση πληροφοριών από το Διαδίκτυο 3,4%.