Πολιτική
Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009 14:30

ΠΑΣΟΚ: Παράνομες και αδιαφανείς προσλήψεις από το υπ. Δικαιοσύνης

«Διαβλητές, αδιαφανείς και φαύλες διαδικασίες προσλήψεων σε τουλάχιστον πέντε δήθεν διαγωνισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης», κατήγγειλε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας.

«Διαβλητές, αδιαφανείς και φαύλες διαδικασίες προσλήψεων σε τουλάχιστον πέντε δήθεν διαγωνισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης», κατήγγειλε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας.

Ο κ. Ρόβλιας κατηγόρησε τον Σωτήρη Χατζηγάκη ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αντί να προστατεύσει το θεσμό του αντικειμενικού συστήματος προσλήψεων, επέλεξε ιδιοτελώς να τον κακοποιήσει. Όπως υποστήριξε, «παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ, αλλά και κάθε έννοια σοβαρότητας και αντικειμενικότητας, ο κ. Χατζηγάκης ενέκρινε και επέβαλε απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεων, με μοναδικό σκοπό να ευνοήσει τους "ημέτερους" και συγκεκριμένα την εκλογική πελατεία, την προσωπική του και του κόμματός του».

Πιο συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ:

1. Ο κ. Χατζηγάκης διόρισε με αδιαφανείς διαδικασίες, εκτός ΑΣΕΠ, 48 άτομα στην εταιρεία ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, η οποία εποπτεύεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Από αυτούς τους 48 οι 13 διορίστηκαν στα Τρίκαλα. Όπως επισήμανε ο κ. Ρόβλιας, για τις ανάγκες των 13 αυτών διορισμών συνεστήθη στα Τρίκαλα τοπικό γραφείο της εταιρείας ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, χωρίς να υπάρχει καμία πραγματική ανάγκη σύστασής του. Συνεστήθη μόνο και μόνο για να διορίσει ο κ. Χατζηγάκης τους εκλεκτούς του.

2. Ο κ. Χατζηγάκης διόρισε επίσης 15 επιμελητές δικαστηρίων στο Ελεγκτικό Συνέδριο με αδιαφανείς διαδικασίες, εκτός ΑΣΕΠ. Από τους 15 οι 12 κατάγονται από τα Τρίκαλα και οι μισοί εξ αυτών είναι στενοί συνεργάτες του κ. Χατζηγάκη ή συγγενείς στενών συνεργατών του. Στον διαγωνισμό αυτό -τονίζει ο κ. Ρόβλιας- «κατελύθη ξανά κάθε έννοια αξιοκρατικής και αντικειμενικής διαδικασίας. Οι επιλογές έγιναν από Επιτροπή που διόρισε ο κ. Χατζηγάκης, κατά την απόλυτη κρίση της, χωρίς να προβλέπεται καν μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων. Δηλαδή, πολύ απλά, επέλεξαν όποιους ήθελαν».

3. Αναμένονται τα αποτελέσματα διορισμού 44 επιμελητών δικαστηρίων σε διάφορα δικαστήρια της χώρας. Ο διαγωνισμός -σημείωσε ο κ. Ρόβλιας- έγινε επίσης εκτός ΑΣΕΠ και η επιλογή γίνεται πάλι από Επιτροπή Διαγωνισμού που διόρισε ο κ. Χατζηγάκης, κατά την απόλυτη κρίση της, χωρίς να προβλέπεται καν μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων.

4. Αναμένονται τα αποτελέσματα διορισμού 144 φυλάκων φυλακών. «Ο διαγωνισμός έγινε και πάλι εκτός ΑΣΕΠ και η επιλογή από Επιτροπή που διόρισε ο κ. Χατζηγάκης», παρατήρησε ο κ. Ρόβλιας και χαρακτήρισε το διαγωνισμό εικονικό, διότι -όπως είπε- «θα προσληφθούν όσοι αριστεύσουν στη "γαλάζια" συνέντευξη».

5. Αναμένονται τα αποτελέσματα διορισμού 35 υπαλλήλων (τακτικό προσωπικό) στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αυτός ο διαγωνισμός έγινε εεκτός ΑΣΕΠ, ενώ οι όροι της Προκήρυξης παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία. Πιο αναλυτικά, αυξάνεται κατά 30% ο ισχύων συντελεστής της συνέντευξης, επιβάλλονται κριτήρια που αφορούν προσλήψεις προσωπικού Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.), μειώνεται η μοριοδότηση γνώσης δεύτερης και τρίτης ξένης γλώσσας. Επίσης τίθεται όριο ηλικίας των υποψηφίων το 35ο έτος, χωρίς καμία αιτιολογία και αντίθετα προς την ισχύουσα νομοθεσία.

Ο κ. Ρόβλιας έκανε λόγο για «βιομηχανία» παράνομων και ρουσφετολογικών προσλήψεων, που ντροπιάζουν εξεταστές και εξεταζομένους και χαρακτήρισε τους διαγωνισμούς εικονικούς και στημένους. Οι προσλήψεις είναι προαποφασισμένες, τόνισε, διευκρινίζοντας ότι από τις συνολικά 286 προσλήψεις οι 63 ολοκληρώθηκαν και οι υπόλοιπες εκκρεμούν.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κάλεσε το νέο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δένδια να ακυρώσει αμέσως τις ανωτέρω πράξεις και Προκηρύξεις, αλλά και το ΑΣΕΠ να παρέμβει άμεσα και να ζητήσει τη διακοπή αυτών των εν λόγω διαδικασιών.