Κόσμος
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2002 07:27

Αντίστροφη μέτρηση για την ανατροπή του Χουσεϊν

Για το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον της Βαγδάτης προετοιμάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το στρατιωτικό πλήγμα.

«Περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το οπλοστάσιο της Βαγδάτης», αναφέρει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και προσθέτει ότι η κρίση δεν μπορεί να διαρκέσει επ'άπειρον.

Η βρετανική εφημερίδα Sunday Express προσδιορίζει χρονικώς την έναρξη της επίθεσης την 21η Φεβρουαρίου, επικαλούμενη συνομιλία του προέδρου Μπους με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, πληροφορία όμως που διέψευσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Πολεμικές προετοιμασίες παρατηρούνται και στην Τουρκία, όπου τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ασυνήθιστη κινητικότητα στρατευμάτων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας στα σύνορα με το Ιράκ.

Επιπλέον η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους του στρατού, αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν αεροπορικές βάσεις και ένα σημαντικό κέντρο επιχειρήσεων σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ.

«Πρέπει να κερδίσουμε τον πόλεμο της ειρήνης», δηλώνει στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχοντας το κρίσιμο αυτό διάστημα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επιδιώξει να αποτελέσει γέφυρα με τις ΗΠΑ.

«Χρειάζεται η στρατιωτική ισχύς, αλλά όταν είσαι επικεντρωμένος σε αυτήν τη λογική ίσως κερδίσεις τη μάχη, θα χάσεις όμως τον πόλεμο της ειρήνης», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου.

Στις Βρυξέλλες 100 ευρωβουλευτές με επιστολή τους ζητούν από τους κυρίους Τόνι Μπλερ και Ζακ Σιράκ να καταψηφίσουν στα Ηνωμένα Εθνη το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράκ.

Η διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις έχει εκτοξεύσει στα ύψη την τιμή του αργού πετρελαίου, εντείνοντας τους φόβους για νέες πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βιμ Ντουϊζεμπεργκ, έσπευσε χθες να καθησυχάσει τις αγορές προβλέποντας ανάκαμψη της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ, ίσως και από το πρώτο εξάμηνο του 2003.