Κόσμος
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2002 07:56

Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Κένυα

Μετά τη σαρωτική νίκη τoυ στις εκλογές, ο νέος πρόεδρος, Μουάι Κιμπάκι, υπόσχεται να θέσει τέρμα στη διαφθορά, ενώ ιδιαίτερα θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις στο εξωτερικό.

Ο υποψήφιος του συνασπισμού του Ουρανίου Τόξου της αντιπολίτευσης, Μουάι Κιμπάκι, είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής των προεδρικών εκλογών που έγιναν στην Κένυα, ενώ εξ ίσου σαρωτική ήταν η νίκη της παράταξής του και στις βουλευτικές εκλογές.

«Πρόκειται για την αυγή μιας νέας εποχής για την Κένυα», δήλωσε ένα ανώτερο στέλεχος του Ουράνιου Τόξου, ο Ράιλα Οντίνγκα, σχολιάζοντας την ήττα του κυβερνώντος κόμματος, της Αφρικανικής Εθνικής Ενωσης της Κένυας (KANU), το οποίο ασκούσε την εξουσία από το 1963.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε μετά τη νίκη του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Μουάι Κιμπάκι, υποσχέθηκε πως θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της αχαλίνωτης, όπως την χαρακτήρισε, διαφθοράς στην Κένυα και τόνισε πως όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να δηλώσουν με ποιό τρόπο απέκτησαν την περιουσία τους, τονίζοντας ότι θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και πως θα σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

Πολιτικοί παρατηρητές της Ευρωπαικής Ενωσης δήλωσαν πως οι εκλογές έγιναν με τρόπο διαφανή, ήταν αδιάβλητες και άφησαν έτσι να εννοηθεί ότι η Κοινότητα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει την αποστολή βοηθείας προς την αφρικανική αυτή χώρα.

H Nότια Αφρική, που έχει την προεδρία της νεοσύστατης Αφρικανικής Ενωσης, δήλωσε πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της πολυκομματικής δημοκρατίας που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στην αφρικανική ήπειρο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα του νέου καθεστώτος να πατάξει τη διαφθορά.

Οι γείτονες της Κένυας, Ουγκάντα και Τανζανία, συνεχάρησαν τον λαό της Κένυα για τις εκλογές που ήταν ελεύθερες και αδιάβλητες.

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα μείζον βήμα για τον εκδημοκρατισμό στην αφρικανική αυτή χώρα.

Πηγή : BBC