Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σημειώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ.
Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σημειώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ.
Συγκεκριμένα, ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου έκανε λόγο για στρατηγική συμμαχία που προσφέρει διέξοδο σε δύσκολους καιρούς, όμως η αντιπολίτευση υποστήριξε πως πρόκειται για αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση.
Ο κ. Κεδίκογλου, μεταξύ άλλων, τόνισε πως επετεύχθη το μεγαλύτερο αντάλλαγμα, προσθέτοντας πως δεν τίθενται σε κίνδυνο τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης ανέφερε ότι η σύμβαση εγείρει πολλά ερωτήματα και ανησυχίες στους εργαζόμενους αλλά και στην πολιτική ζωή του τόπου. Τα ερωτήματα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, αφορούν τους όρους της σύμβασης, την οποία χαρακτήρισε «αποικιοκρατικού χαρακτήρα» ενώ μίλησε και για ζητήματα στρατηγικής ασφάλειας, που τίθενται. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι δεν διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, τόνισε ότι η κυβέρνηση επισπεύδει την διαδικασία για την παράδοση των λιμανιών και των εργατών στα πολυεθνικά μεγαθήρια, ένα έργο που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ.
Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, είπε πως αυτή η σύμβαση δεν εξυπηρετεί με τεκμηριωμένο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας μιλώντας «για εκχώρηση και όχι για παραχώρηση», αφού «δεν συνταιριάζει με κανένα άλλο μοντέλο ξένων λιμανιών και έθεσε ζήτημα εγκυρότητας της σύμβασης. Παράλληλα, επέρριψε στο ΠΑΣΟΚ «τεράστιες ευθύνες για την ιδιωτικοποίηση».
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο κ. Ηλίας Πολατίδης, ανέφερε ότι από την σύμβαση αυτή δεν θα υπάρξουν έσοδα για την Ελλάδα. Εξέφρασε την ανησυχία ότι θα μεταφερθούν Κινέζοι εργαζόμενοι στην πέριξ περιοχή και θα δημιουργηθεί μια Τσάινα Τάουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ