Πολιτική
Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009 15:36

Στη Βουλή το ν/σ για την ψήφο των αποδήμων

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων. Το ν/σ δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες και Ελληνίδες που διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές, σε χώρο δικαιοδοσίας των ελληνικών πρεσβευτικών ή έμμισθων προξενικών αρχών.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων.

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που διαμένουν σε οποιοδήποτε κράτος του εξωτερικού ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, κατά τις βουλευτικές εκλογές, σε χώρο δικαιοδοσίας των ελληνικών πρεσβευτικών ή έμμισθων προξενικών αρχών.

Οι εκλογείς αυτοί θα ψηφίζουν τους συνδυασμούς ή συνασπισμούς κομμάτων που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια επικρατείας.

Προβλέπεται ακόμη ότι στα ψηφοδέλτια επικρατείας περιλαμβάνονται υποχρεωτικά τρεις τουλάχιστον υποψήφιοι που διαμένουν στο εξωτερικό επί μία δεκαετία.

Υπενθυμίζεται πως βάσει του Συντάγματος, προκειμένου το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να γίνει νόμος του κράτους απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200 ψήφοι).

Ως κυβέρνηση ελπίζουμε ότι η αντιπολίτευση, και κυρίως η αξιωματική, δεν θα μείνει στη στείρα θέση που έως τώρα τηρεί και δεν θα στερήσει από τους ομογενείς, κατ' εφαρμογήν των διατάξεων του Συντάγματος,το δικαίωμά τους να ψηφίζουν όπου διαμένουν και να μην υποβάλλονται στη διαδικασία να πρέπει να έρχονται στην πατρίδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ