Πολιτική
Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009 19:37

Νέα αντιπαράθεση στη Βουλή για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Σε κλίμα αντιπαράθεσης συνεχίστηκε η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τους όρους απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ.

Σε κλίμα αντιπαράθεσης συνεχίστηκε η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τους όρους απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ.

Το ΠΑΣΟΚ επέκρινε εκ νέου την κυβέρνηση για αθέτηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο με τους γιατρούς. Επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Παπουτσής υποστήριξε πως το νομοσχέδιο, μετά από τις συνεχείς αλλαγές και τις αυξήσεις στο μισθολόγιο των ιατρών, στερείται οικονομικής εκτίμησης εκ μέρους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Υγείας, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «Κωλέττικα τερτίπια», επισημαίνοντας πως υποστηρίζει την υπερψήφιση μίας συλλογικής σύμβασης, η οποία στο ζήτημα του «πολυδιευθυντικού συστήματος» διοίκησης των νοσοκομείων, (το οποίο, στην παρούσα του μορφή, καταψηφίζει το ΠΑΣΟΚ) είναι σχεδόν ταυτόσημη με την προτεινόμενη. Όσο για την οικονομική εκτίμηση του νομοσχεδίου, υποστήριξε πως οι τροποποιήσεις του, «οι καινούργιες τροποποιήσεις δεν έχουν καμία καινούργια οικονομική επιβάρυνση, καμία απολύτως».

Ο κ. Χαρ. Χαραλάμπους από το ΚΚΕ τόνισε πως «τα δύο κόμματα απέφυγαν σκόπιμα να τοποθετηθούν πάνω στην ουσία του νομοσχεδίου και των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών - ενώ συναινούν στην επιλογή των διευθυντών των νοσοκομείων μέσα από ένα κομματικό συμβούλιο κρίσεων. Κατηγόρησε μάλιστα και τον ΣΥΡΙΖΑ πως στηρίζει την Κοινοτική Οδηγία «που ουσιαστικά διευθετεί το χρόνο των σαράντα οκτώ και πενήντα έξι ωρών μέσα σε ένα χρόνο».

Ο κ. Αθανάσιος Λεβέντης από το ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «με τη μακροχρόνια αναμονή των γιατρών για να πάρουν ειδικότητα, κινδυνεύουμε να περιπέσουμε να δέχονται να δουλεύουν άμισθοι οι γιατροί, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο χρόνος της ειδικότητας».

Τέλος, ο κ. Αστέριος Ροντούλης από το ΛΑΟΣ επεσήμανε την αναγκαιότητα αναβάθμισης της αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης των ιατρών, θεωρώντας επίσης παράνομη και την προβλεπόμενη υπερωριακή απασχόλησής τους, έστω και με αντισταθμιστικά οφέλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ