Σε κύριο θέμα της επικαιρότητας έχει εξελιχθεί στην Τουρκία το πρόστιμο των 826 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 389 εκατ. ευρώ) που επιβλήθηκε μέσω του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών στον όμιλο «Ντογάν», το μεγαλύτερο όμιλο ΜΜΕ στη χώρα. Για πολιτικές σκοπιμότητες κάνει λόγο ο μεγαλύτερος τουρκικός ομιλος ΜΜΕ.
Σε κύριο θέμα της επικαιρότητας έχει εξελιχθεί στην Τουρκία το πρόστιμο των 826 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 389 εκατ. ευρώ) που επιβλήθηκε μέσω του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών στον όμιλο «Ντογάν», το μεγαλύτερο όμιλο ΜΜΕ στη χώρα.
Το πρόστιμο επιβλήθηκε για παρατυπία στην πώληση μετοχών του ομίλου σε γερμανική εταιρεία το 2006, ωστόσο η διοίκηση του ομίλου κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες, σημειώνοντας «πως υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι η σχετική έρευνα προέκυψε με την επίδραση του πολιτικού κλίματος». «Οι κατηγορίες που απευθύνει ο πρωθυπουργός εναντίον του Ομίλου μας, αυξάνουν τις υποψίες αυτές», υπογραμμίζεται.
Στα σχόλια των μέσων που ανήκουν στον όμιλο Ντογάν επισημαίνεται η χρονική σύμπτωση της επιβολής του προστίμου με τις αποκαλύψεις για οικονομικές δραστηριότητες συγγενικών προς τα κυβερνητικά στελέχη προσώπων. Για παράδειγμα, οι εφημερίδες του ομίλου, πρόβαλαν τις τελευταίες μέρες τον ισχυρισμό ότι τα 400 χιλιάδες ευρώ που με παράτυπο τρόπο μεταφέρθηκαν σε εταιρεία από τα χρήματα που είχε καταχραστεί φιλοϊσλαμική ανθρωπιστική οργάνωση, ήταν μέρος των χρημάτων με τα οποία αγόρασε σκάφος, ο γιος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός, τις τελευταίες μέρες, βάλλει εναντίον του Ομίλου κατά τις ομιλίες που κάνει εν όψει των δημοτικών εκλογών της 29ης Μαρτίου.
Ο όμιλος Ντογάν ελέγχει έξι εφημερίδες μεταξύ των οποίων η "Χουριέτ" και η "Μιλιέτ". Σε σύνολο 4.701.998 μέσου όρου ημερήσιων πωλήσεων για την εβδομάδα 9-15 Φεβρουαρίου, οι εφημερίδες του Ομίλου έχουν το 34,6% της αγοράς. Από την άλλη το 39,2% των πωλήσεων, έχουν οι 13 άμεσα φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Το 10,2% είναι αθλητικές εφημερίδες, ενώ στο χώρο της αντιπολίτευσης ανήκουν άλλες τρεις εφημερίδες με συνολικό ποσοστό 7,6 τοις εκατό. Οι υπόλοιπες είναι μικρές εφημερίδες του χώρου της αριστεράς και της άκρας δεξιάς.
Όσον αφορά τα τηλεοπτικά κανάλια, με βάση το μέσο όρο της θεαματικότητας για το μήνα Ιανουάριο, προηγούνται με 20,4% και 19,1% τα κανάλια του Ομίλου Ντογάν, Star και Kanal D και ακολουθεί το επίσης αντιπολιτευτικό Show με 15,7%. Έπονται τα φιλοκυβερνητικά Kanal 7, Samanyolu και atv με 11,8%, 11,3% και 10,1% και τέλος το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης TRT1 με 2,8%.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ