Πολιτική
Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009 10:53

Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός

Μιας τέτοιας έκτασης οικονομική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με στατικά σχέδια, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του ΛΑ.Ο.Σ. για την οικονομική κρίση. O κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μιας τέτοιας έκτασης οικονομική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με στατικά σχέδια, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του ΛΑ.Ο.Σ. για την οικονομική κρίση.

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έκανε αναφορά στους βασικούς άξονες του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Δήλωσε ακόμη ότι 11 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν υποβάλει αναθεωρημένα προγράμματα.

Κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να υπάρξει συνεννόηση «τουλάχιστον στα βασικά θέματα» και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Όταν χρειάστηκαν βελτιώσεις στο πρόγραμμα, δεν διστάσαμε να τις κάνουμε, ανέφερε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα προχωρά σε εμπλουτισμό του προγράμματος ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Δεν αρνούμαστε εισηγήσεις για προσαρμογές αρκεί να είναι ρεαλιστικά και πολιτικά υπεύθυνες… Παραβίαση της νομοθεσίας σε βάρος των εργαζομένων δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε θα γίνει αποδεκτή».

«Εθνική υπόθεση η οικονομία»

«Δεν ζητώ από την αντιπολίτευση να επικροτεί την κυβέρνηση, να συμφωνούμε σε όλα, αλλά δεν μπορούμε να διαφωνούμε συνεχώς για μία κρίση… Δεν ταιριάζει σε εθνικές υποθέσεις το όχι σε όλα και σήμερα η οικονομία είναι εθνική υπόθεση».

«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση»

«Η χώρα έχει κυβέρνηση, εκλεγμένη κυβέρνηση, υπεύθυνη κυβέρνηση», τόνισε στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός.

Δήλωσε ότι τα ευχολόγια και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν αποτελούν προτάσεις και πως πρόβλημα είναι η προσχηματική πολιτική και όχι η διαφορετική άποψη.

«Πρόβλημα είναι η ανευθυνότητα, ο λαϊκισμός, η άρνηση, η αντίδραση σε όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Πρόταση Γ. Καρατζαφέρη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, για μία «πανστρατιά», όπως είπε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης.

«Κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να μας βγάλετε από την κρίση, οι μισοί βουλευτές διαφωνούν, δεν σας θέλουν, πρέπει να πάμε στον καλύτερο», παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης και διερωτήθηκε: «Ποια είναι η δύναμη που θα μας βγάλει από την κρίση; Νομίζετε ότι μπορείτε μόνοι σας»;

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., συναίνεση χωρίς συγκεκριμένα μέτρα δεν γίνεται και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραδώσει την εξουσία για το σχηματισμό μίας κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση.

«Ποιος είναι ο καλύτερος σήμερα; Ο Λουκάς Παπαδήμος; Να τον καλέσουμε να ηγηθεί μία κυβέρνησης, να βάλετε τους υπουργούς σας να βάλει και το ΠΑΣΟΚ τους δικούς του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι μόνο έτσι θα καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης.

«Η κρίση είναι πολύ μεγάλη, θα μας φέρει από κάτω ... Δεν μπορούμε να είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων ... Το καλό της Ελλάδος μπορεί να έρθει μόνο αν πιστέψουμε σε μία πανστρατιά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, επισημαίνοντας στον κ. Καραμανλή πως «αν δεν γίνει αυτό, θα σκοντάφτετε στην αδιαλλαξία της αριστερής πτέρυγας».

Αλ. Αλαβάνος: Εκανε σκασιαρχείο ο Πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός έκανε σκασιαρχείο σήμερα από την αίθουσα της Βουλής, δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για το θέμα της ανεργίας.

Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την εκτίμησή του προς το πρόσωπο της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, τόνισε ωστόσο ότι στη θέση της έπρεπε να είναι ο Πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα παραστεί στη συζήτηση επειδή θεωρεί το θέμα της ανεργίας εξειδικευμένο.

«Μα είναι εξειδικευμένο το θέμα της ανεργίας; Εξειδικευμένο θέμα ότι στη Μακεδονία απολύονται εργαζόμενοι με SMS; Εξειδικευμένο τo θέμα της απόλυσης εγκύων γυναικών και η ασυδοσία της εργοδοσίας;… Λυπάμαι για τη στάση του Πρωθυπουργού. Κάνει μεγάλο λάθος», ανέφερε ο κ. Αλαβάνος.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής ο οποίος διευκρίνισε ότι κατά την ενημέρωση του κ. Αλαβάνου για την απουσία του Πρωθυπουργού από τη συζήτηση δεν χρησιμοποίησε τον όρο «εξειδικευμένο θέμα» αλλά του εξήγησε πως το θέμα είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας της υπουργού και πως ο Πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να απουσιάσει.

Απαντώντας, ο κ. Αλαβάνος επισήμανε ότι τα όσα υποστήριξε περί «σκασιαρχείου» ήταν σχήμα λόγου προκειμένου να αποφύγει την ξύλινη γλώσσα.

Το ΠΑΣΟΚ για την ομιλία του πρωθυπουργού

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, σημείωσε: «Ο κύριος Καραμανλής όταν μιλάει για συναίνεση και υπευθυνότητα είναι τόσο ειλικρινής όσο ειλικρινής ήταν όταν μιλούσε για "σεμνότητα και ταπεινότητα", για "μεταρρυθμίσεις και επανίδρυση του κράτους"».

ΚΚΕ: Ζητούν συναίνεση για να αφοπλίσουν το λαό

«Η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα και η πλουτοκρατία που ζητούν συναίνεση, στόχο έχουν να αφοπλίσουν το λαό και να υποστεί νέες οδυνηρές θυσίες. Τις συνέπειες της κρίσης ή θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι που δεν ευθύνονται ή τα μονοπώλια που έχουν συσσωρεύσει αμύθητα κέρδη και ευθύνονται για την κρίση», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.