Κόσμος
Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2002 09:09

ΗΠΑ : 50-60 δισ. δολ. το κόστος ενός πολέμου με το Ιράκ

Ο διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Μίτσελ Ντάνιελς εκτίμησε ότι το κόστος ενός πολέμου εναντίον του Ιράκ θα μπορούσε να κυμανθεί από 50 έως 60 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή χαμηλότερα από εκτιμήσεις που έκαναν άλλοι αξιωματούχοι, όπως γράφουν οι New York Times.

Εκπρόσωπος του Ντάνιελς πάντως, υποστήριξε πως οι εκτιμήσεις του διευθυντή προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου αφορούν το κόστος του πολέμου στον Κόλπο το 1991 και δεν ήταν πρόβλεψη για έναν πιθανό πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Ο Ντάνιελς σε τηλεφωνική συνέντευξή του στην εφημερίδα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπους κάνει εκτιμήσεις τόσο για το ενδεχόμενο μία πολεμική επιχείρηση να έχει μεγάλη διάρκεια, όσο και για την περίπτωση μίας επίθεσης που θα ολοκληρωθεί γρήγορα.

Ο Ντάνιελς επισήμανε πως οι εκτιμήσεις για το κόστος ενός πολέμου δεν σημαίνουν ότι η απόφαση για την επίθεση έχει ληφθεί. Η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι ο Ντάνιελς, που επανεξετάζει τον προϋπολογισμό του 2004, απέφυγε να διευκρινίσει ποιά είναι τα ποσά που προβλέπονται να δαπανηθούν για πυρομαχικά και για τις αμοιβές των στρατιωτικών.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ντάνιελς είχε χαρακτηρίσει «πολύ υψηλές» τις εκτιμήσεις ενός άλλου πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου, ότι ένας πόλεμος στο Ιράκ θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα, Λόρενς Λίντσεϊ είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ μπορεί να υποχρεωθούν να δαπανήσουν το 1% έως 2% του ΑΕΠ για μία πολεμική επιχείρηση στο Ιράκ, πράγμα που σημαίνει κόστος περίπου 100 με 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ντάνιελς είχε χαρακτηρίσει τότε «πολύ, πολύ υψηλές» τις εκτιμήσεις του Λίντσεϊ, «εάν αναφέρεται στο κόστος που θα επωμισθούν οι φορολογούμενοι».

Πάντως αναλυτές του Κογκρέσου εκτιμούν ότι μία πολεμική επιχείρηση στο Ιράκ μπορεί να κοστίσει στις ΗΠΑ μέχρι εννέα δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Στο κόστος αυτό θα πρέπει να συνυπολογισθούν άλλα 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τις πολεμικές προετοιμασίες.