Πολιτική
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009 15:36

Προ ημερησίας για την ασφάλεια του πολίτη ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σχετικά με την ασφάλεια του πολίτη, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κάνοντας λόγο για γενικευμένο αίσθημα ανομίας στη χώρα.

Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σχετικά με την ασφάλεια του πολίτη, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα για την διεξαγωγή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, συζήτησης «σχετικής με την διάλυση του κράτους και της συνακόλουθης αδυναμίας του να εξασφαλίζει στοιχειώδη προστασία και ασφάλεια στην καθημερινή ζωή των πολιτών».

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για γενικευμένο αίσθημα ανομίας στη χώρα, επισημαίνοντας τα εξής:

«- Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ δείχνουν ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται δραματικά. Τόσο το κοινό, όσο και το οργανωμένο έγκλημα πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο .

- Η αίσθηση κατάλυσης ενός ευνομούμενου κράτους συμπληρώνεται από την ανάλγητη και ταξική πολιτική της κυβέρνησης, που χτυπά ευρύτατα κοινωνικά στρώματα και καλλιεργεί φτώχεια, ανισότητα και νέες κοινωνικές εντάσεις.

- Η διάλυση του κράτους πήρε τα χαρακτηριστικά γελοιοποίησης των μέτρων ασφάλειας στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι ίδιοι δράστες, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, απέδρασαν δύο φορές, κονιορτοποιώντας στα μάτια της έκπληκτης ελληνικής και - δυστυχώς για την πατρίδα - διεθνούς κοινής γνώμης, κάθε έννοια δημόσιας τάξης και ασφάλειας στη χώρα μας.

- Αυτή η εικόνα συμπληρώνεται από τα πρόσφατα γεγονότα εκτεταμένης βίας στα κέντρα των πόλεών μας, με την καταστροφή περιουσιών, τις βιοπραγίες εις βάρος πολιτών και την καταστρατήγηση βασικών ατομικών ελευθεριών και δημοκρατικής νομιμότητας.

- Αναβιώνουν ταυτόχρονα και πολλαπλασιάζονται τρομοκρατικές πρακτικές, στις οποίες οι ελληνική δημοκρατία είχε καταφέρει να θέσει τέλος»,

«Η διάλυση κι ο ευτελισμός του κράτους βαρύνουν αποκλειστικά αυτή την κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί αξιόπιστα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει την σημερινή κρίση ασφάλειας, διότι έχει η ίδια την κύρια ευθύνη για τα φαινόμενα αυτά», καταλήγει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος καταλόγισε στην κυβέρνηση «απίστευτο άγχος και αγωνία να βρεθούν ή να κατασκευαστούν ένοχοι γιατί θέλει να αποσείσει από πάνω της κάθε πολιτική ευθύνη» για την απόδραση Ριζάι και Παλαιοκώστα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέδωσε στο «άγχος και την αγωνία της κυβέρνησης» και μια σειρά μέτρων και διερωτήθηκε «αν δεν υπήρχε ανωνυμία στα καρτοκινητά δεν θα είχε αποδράσει ο κ. Παλαιοκώστας, ή αφού είχε απαγορευθεί η χρήση κινητών στις φυλακές, γιατί αυτά λειτουργούσαν;»