Κόσμος
Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009 06:29

Ιρακινοί αστυνομικοί σκότωσαν Αμερικανό στρατιώτη

Ενας στρατιώτης των ΗΠΑ σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε αστυνομικό τμήμα στην Μοσούλη του βορείου Ιράκ, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός σήμερα Τετάρτη.

Ενας στρατιώτης των ΗΠΑ σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε αστυνομικό τμήμα στην Μοσούλη του βορείου Ιράκ, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός σήμερα Τετάρτη.

Ο αντισυνταγματάρχης Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ένας από τους τέσσερις στρατιώτες που τραυματίστηκαν στο επεισόδιο, το οποίο σημειώθηκε χθες Τρίτη στην περιοχή Νταουάσα, στο κέντρο της Μοσούλης, υπέκυψε· σκοτώθηκε επίσης ένας Ιρακινός μεταφραστής, ενώ ένας ακόμη τραυματίστηκε.

Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, στρατηγός Χουσέιν ¶λι Καμέλ - ο οποίος ως εκ των αρμοδιοτήτων του είναι και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών -, καταδίκασε το επεισόδιο. Σύμφωνα με υφιστάμενό του, δράστες των φόνων είναι δύο «επίορκοι» αστυνομικοί, για τη σύλληψη των οποίων έχει εξαπολυθεί «ανθρωποκυνηγητό».

«Επρόκειτο για εγκληματική πράξη η οποία επ' ουδενί απεικονίζει τη στάση της Ιρακινής κυβέρνησης και της Ιρακινής αστυνομίας», είπε ο Καμέλ.

Νωρίτερα, πηγή του υπουργείου Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι οι Αμερικανοί νεκροί ήταν τέσσερις και ότι είχε σκοτωθεί και ο μεταφραστής τους. Ωστόσο η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι οι δυνάμεις της υπέστησαν μόνο μια απώλεια.

Το υπουργείο Εσωτερικών απέκλεισε το ενδεχόμενο η ενέργεια να έγινε από αντάρτες, διαβεβαιώνοντας ότι οι δράστες είναι γνωστοί αστυνομικοί από τοπικές φυλές. Ιρακινοί αστυνομικοί και δυνάμεις των ΗΠΑ έκαναν έρευνες για να βρουν τους αστυνομικούς στα σπίτια τους, στην Μοσούλη και τα περίχωρά της.

Το χθεσινό επεισόδιο είναι το τρίτο παρόμοιο στην Μοσούλη από τον Ιανουάριο του 2007. Σημειώθηκε στην διάρκεια επίσκεψης στρατιωτών των ΗΠΑ στο αρχηγείο της Ιρακινής αστυνομικής δύναμης η οποία φρουρεί τις γέφυρες και τα τούνελ στην περιοχή.

«Διεξάγεται έρευνα για να διασαφηνιστούν τα αίτια και η φύση της επίθεσης», σύμφωνα με ανακοινωθέν του αμερικανικού στρατού.

Την 12η Νοεμβρίου, Ιρακινός στρατιώτης σκότωσε δύο άνδρες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός. Παρόμοιο επεισόδιο είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2007.

Οι ΗΠΑ διατηρούν δύναμη 142.000 ανδρών στο Ιράκ. Ανάμεσα στα καθήκοντά τους είναι η εκπαίδευση των Ιρακινών στρατιωτών και αστυνομικών.

Τουλάχιστον 4.252 μέλη του προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν βρει το θάνατο στο Ιράκ μετά την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα τον Μάρτιο του 2003, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται στον Διαδικτυακό ιστοχώρο www.icasualties.org.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει κάνει γνωστό ότι θέλει να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των Αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ έως τον Αύγουστο του 2010.