Ο κ. Καραμανλής πηγαίνει στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. χωρίς εθνική ατζέντα, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του επιτελικού κύκλου οικονομίας του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του. «Δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, ούτε πακέτα μέτρων, όπως στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.».
Ο κ. Καραμανλής πηγαίνει στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. χωρίς εθνική ατζέντα, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του επιτελικού κύκλου οικονομίας του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του.
Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει άποψη για την Ε.Ε., «γιατί μοναδικό της μέλημα είναι η διατήρηση της εξουσίας». Ο πρωθυπουργός, τόνισε, δεν πρέπει να συμφωνήσει σε διμερείς διακανονισμούς και διμερή επιτήρηση.
Η Ευρώπη, πρόσθεσε, πρέπει να θυμηθεί πολιτικές συνοχής και ζητήματα όπως αυτά του τουρισμού στην Ελλάδα, αντίστοιχα όπως άλλες χώρες έχουν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων τους την αυτοκινητοβιομηχανία.
Όπως επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, η διεθνής κρίση έχει περάσει και στην Ελλάδα και αυτό φαίνεται από τα προβλήματα σε διαφόρους κλάδους και τις απολύσεις, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης, ούτε πακέτα μέτρων, όπως στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.. Ως παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έφερε τη μη ενεργοποίηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τον τουρισμό και τη μεγάλη ανεπάρκεια λειτουργίας του ΤΕΜΠΕ.
«Κάνουν οικονομική πολιτική μέσω διαρροών», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι σήμερα πρέπει να μπει μπροστά το κράτος αλλά «όχι το πελατειακό, σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος που έχει δημιουργήσει η ΝΔ».
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός πρέπει να θέσει τα εξής ζητήματα:
1. Μετεξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεδομένου ότι το ζητούμενο είναι οι αναπτυξιακοί στόχοι και όχι περισσότερη ευελιξία.
2. Αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού.
3. Οροι λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
4. Εκδοση ευρωομολόγου με ευρωπαϊκούς πόρους
5. Πρωτοβουλία ΕΕ για νοτιοανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια.
«Το ζητούμενο είναι η αξιοπιστία της χώρας στους πολίτες, την αγορά, τις διεθνείς αγορές και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις», είπε ο κ. Παπανδρέου θέτοντας τέλος στο ερώτημα: «Ποιός μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα την Ελλάδα στην Ευρώπη και διεθνώς, ποιός μπορεί να διεκδικήσει πολιτικές συνοχής και ανάπτυξης στην ΕΕ;».