Στην Ουάσινγκτον έφθασε αργά χθες βράδυ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, για την πρώτη συνάντηση Ευρωπαίου ηγέτη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.
Στην Ουάσινγκτον έφθασε αργά χθες βράδυ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, για την πρώτη συνάντηση Ευρωπαίου ηγέτη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.
Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει από το Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η Αμερική «μεταμορφώθηκε» με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα και ο ίδιος θα προσπαθήσει να προετοιμάσει με τον πρόεδρο Ομπάμα μια «παγκόσμια νέα συμφωνία» ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 βιομηχανικών χωρών και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου (G20) στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.
Η επίσκεψη αυτή έχει κυρίως στόχο να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της G20 αλλά και να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ του Ομπάμα και του Μπράουν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού.
Ο Ομπάμα «έδωσε στον κόσμο την εντύπωση μιας μεταμορφωμένης Αμερικής, γιατί είναι ένας μαύρος που έγινε πρόεδρος, γιατί κατοικεί στο Λευκό Οίκο που χτίστηκε από σκλάβους», δήλωσε ο Μπράουν στο ραδιόφωνο TalkSPORT. «Συνεπώς η άποψη που έχει ο κόσμος είναι ότι η Αμερική αλλάζει», πρόσθεσε.
Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Μπράουν έχει στις αποσκευές του ένα δώρο για τον Ομπάμα που αντανακλά την ιστορική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ.
Η επίσκεψη του Μπράουν σήμερα στο Οβάλ Γραφείο περιλαμβάνει συνάντηση και δείπνο στο Λευκό Οίκο.
Ο Μπράουν θα ασκήσει πιέσεις στον Ομπάμα για να ενημερωθεί για το πρόγραμμα που καταρτίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τον οικονομικό τομέα, στις συνομιλίες αυτές που θα επικεντρωθούν στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τρόπους για την υιοθέτηση αυστηρότερων κανονισμών στην οικονομία, το οποίο θα είναι το μείζον θέμα της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 που ο Μπράουν θα φιλοξενήσει στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.
Επικαλούμενος την πολιτική του περίφημου "New Deal" (Νέα Συμφωνία) του προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ για την ανάκαμψη της οικονομίας μεσούσης της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του 1930, ο Μπράουν έχει ζητήσει μια "παγκόσμια νέα συμφωνία" στην οποία θα συνεργαστούν οι μεγαλύτερες οικονομίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη βελτίωση των κανόνων στην οικονομία.
Οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν επίσης για τη στρατηγική που θα υιοθετήσουν στο Αφγανιστάν και στη σύνοδο κορυφής για τα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί από 3 έως 5 Απριλίου στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας και στο Στρασβούργο της Γαλλίας, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.
Η Βρετανία είναι, με 8.300 στρατιώτες της, η δεύτερη σε μέγεθος δύναμη στο Αφγανιστάν μετά τις ΗΠΑ, που έχουν στείλει 38.000 στρατιώτες.
Ο Μπράουν θα εκφωνήσει αύριο, Τετάρτη ομιλία στα δύο σώματα του Κογκρέσου που θα συνεδριάσουν από κοινού με την ευκαιρία αυτή, και γίνεται έτσι ο πέμπτος πρωθυπουργός της Βρετανίας που έχει αυτό το προνόμιο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τις χώρες να αποφύγουν κάθε μέτρο προστατευτισμού στο εμπόριο.
Η σύζυγος του Μπράουν, Σάρα που τον συνοδεύει στο ταξίδι, αναμένεται να συναντηθεί με την Μισέλ Ομπάμα.