Κόσμος
Τρίτη, 03 Μαρτίου 2009 16:23

Αρνηση Κάρατζιτς να δηλώσει ένοχος ή μη στο ΔΠΔ

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς αρνήθηκε σήμερα να δηλώσει ένοχος, ή μη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία και το Δικαστήριο με τη σειρά του αποφάσισε να εκλάβει τη θέση του αυτή ως δήλωση μη ενοχής.

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς αρνήθηκε σήμερα να δηλώσει ένοχος, ή μη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την Πρώην Γιουγκοσλαβία και το Δικαστήριο με τη σειρά του αποφάσισε να εκλάβει τη θέση του αυτή ως δήλωση μη ενοχής.

«Δεν πρόκειται να δηλώσω ένοχος η μη(...) Αυτό το δικαστήριο δεν έχει το δικαίωμα να με δικάσει», υπογράμμισε ο Κάρατζιτς που έχει αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπισή του.

«Επομένως, θεωρώ την θέση σας ως δήλωση μη ενοχής», αντέτεινε ο Βρετανός δικαστής Ιαν Μπόνομι.

Ο 63χρονος Κάρατζιτς κατηγορείται μεταξύ άλλων για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία(1992-95) που είχε αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους περίπου 100.000 άνθρωποι και περίπου 2,2 εκατομμύρια να εκτοπιστούν.

Παρά το γεγονός ότι του είχε ζητηθεί τον περασμένο Αύγουστο να κάνει δήλωση περί της ενοχής του η μη -όπου πάλι είχε αρνηθεί- η σημερινή προδικαστική ακροαματική διαδικασία έγινε επειδή οι εισαγγελείς διατύπωσαν έκτοτε ένα τροποποιημένο κατηγορητήριο σε βάρος του που περιέχει μεν τον ίδιο αριθμό κατηγοριών, αλλά μειώνει την έκταση των αποδιδόμενων εγκληματικών ενεργειών κατά τη διάρκεια του βοσνιακού πολέμου και περιορίζει τις περιοχές όπου διαπράχθηκαν. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς το κατηγορητήριο αυτό θα οδηγήσει σε μία αποτελεσματικότερη δίκη.