Σημαντική αύξηση έχει παρατηρηθεί στις επιθέσεις καρχαριών το τελευταίο διάστημα στο Σίνδνευ, με αποκορύφωμα την Κυριακή, όταν ένα ένα 15χρονο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά από καρχαρία.
Γιατί τίθεται τώρα αυτό το ερώτημα;
Σημαντική αύξηση έχει παρατηρηθεί στις επιθέσεις καρχαριών το τελευταίο διάστημα στο Σίνδνευ, με αποκορύφωμα την Κυριακή, όταν ένα ένα 15χρονο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά από καρχαρία http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/01/1635595.htm . Οι ντόπιοι ψαράδες αποδίδουν το φαινόμενο στα μέτρα κατά της ρύπανσης που φέρνει τα κοπάδια ψαριών –και τους κυνηγούς τους- πιο κοντά στις ακτές.
Γιατί παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση των επιθέσεων καρχαρία;
Δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κάτι τέτοιο βάσει των επίσημων στοιχείων. Η γενική αίσθηση που δημιουργείται συχνά έχει να κάνει με τη μετάδοση αλλεπάλληλων ειδήσεων από τα ΜΜΕ, όπως το καλοκαίρι του 2001, το οποίο ονομάστηκε το «καλοκαίρι του καρχαρία».
Γιατί ακούμε συχνότερα για επιθέσεις καρχαριών;
Λόγω του ιδιαίτερα ζεστού καλοκαιριού στην Αυστραλία έχει αυξηθεί ο αριθμός των λουομένων, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερες πιθανότητες επίθεσης και μεγαλύτερης πιθανότητες δημοσιοποίησης του συμβάντος.
Πόσα κρούσματα αναφέρονται ετησίως;
Κατά μέσο όρο αναφέρονται 50-100 κρούσματα το χρόνο εκ των οποίων λιγότερα από 10 είναι θανατηφόρα. Βάσει πιθανοτήτων, η επίθεση καρχαρία είναι εξίσου απίθανη αιτία θανάτου με το τσίμπημα της μέλισσας, το χτύπημα κεραυνού και την επίθεση από οικόσιτα ζώα.
Ποια είδη καρχαριών επιτίθενται σε ανθρώπους;
Από τα περίπου 400 είδη, τα 27 έχουν εμπλακεί σε περιστατικά επίθεσης σε άνθρωπο. Τα πιο επικίνδυνα είδη είναι ο μεγάλος λευκός καρχαρίας, ο καρχαρίας τίγρης και ο μακροπτερυγοκαρχαρίας.
Γιατί οι καρχαρίες επιτίθενται στους ανθρώπους;
Στο 95% των περιπτώσεων, οι καρχαρίες δαγκώνουν μια φορά μόνο το θύμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται για συστηματικό κυνήγι. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο λευκός καρχαρίας –που θεωρείται απίθανο να συγχέει τον κολυμβητή με φώκια ή θαλάσσιο λέοντα- προφανώς αντιλαμβάνεται το περιβάλλον με τα δόντια του, δηλαδή πρόκειται ουσιαστικά για διερευνητική κίνηση εκ μέρους του καρχαρία παρά για επίθεση σε θήραμα.
Τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί ο κίνδυνος επιθέσεων;
Οι ειδικοί συνιστούν να μην κολυμπά ή να μην κάνει κανείς σέρφινγκ μόνος του γιατί ακόμη και η παρουσία δεύτερου προσώπου μπορεί να αποθαρρύνει τον καρχαρία. Επίσης, προτείνουν να μην επιλέγεται το διάστημα από το σούρουπο έως την αυγή για κολύμπι, καθώς και οι περιοχές κοντά σε εκβολές ποταμών.
Τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν δεχθεί επίθεση;
Το βασικό είναι να μην πανικοβληθεί, καθώς το πιθανότερο είναι απλώς να τραυματιστεί. Δεν πρέπει, επομένως, να προκαλέσει τον καρχαρία αλλά να βγει από το νερό το συντομότερο δυνατό. Σε περίπτωση αιμορραγίας, ο κολυμβητής θα πρέπει να σταματήσει τη ροή του αίματος πιέζοντας την πληγή με το χέρι του. Εάν επιζήσει, μπορεί να δώσει αποκλειστική συνέντευξη σε εφημερίδα ή να πουλήσει τα δικαιώματα στον Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Πηγή: The Independent