Κόσμος
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2009 06:31

Ιράκ: Ενας Αμερικανός στρατιώτης νεκρός σε επίθεση

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες Τρίτη από πυραυλική επίθεση σε βάση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Μοσούλη του βορείου Ιράκ, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες Τρίτη από πυραυλική επίθεση σε βάση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Μοσούλη του βορείου Ιράκ, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τον οποίο επικαλέστηκε το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Aswat al-Iraq (Φωνές του Ιράκ) ο στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματά του λίγη ώρα μετά την επίθεση. Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες. Η βάση, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Μοσούλης, επλήγη από οκτώ ρουκέτες.

Επίσης χθες ιρακινές δυνάμεις ανακάλυψαν δυο εκτοξευτήρες ρουκετών τύπου Κατιούσα στη βορειοανατολική Μοσούλη, σύμφωνα με πηγή του στρατού. Ενώ, μερικές ώρες αργότερα, αξιωματούχος της αστυνομίας είπε ότι ανακαλύφθηκαν 18 εκτοξευτήρες ρουκετών στη Φαλούτζα. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι εκτοξευτήρες σχεδιαζόταν να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στην περιοχή.

Ακόμη, χθες Τρίτη, δεκάδες Σουνίτες ηγέτες συγκεντρώθηκαν και εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους για την επίσκεψη του πρώην προέδρου του Ιράν ¶κμπαρ Χασεμί Ραφσαντζανί στο Ιράκ. Ο Ραφσαντζανί, πρόεδρος του Ιράν μετά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-88), πρόεδρος της βουλής στην διάρκεια της σύρραξης, είναι σήμερα μέλος μιας επιτροπής συμβούλων της κυβέρνησης. Οι σουνίτες Ιρακινοί ηγέτες τον χαρακτήρισαν «δολοφόνο Ιρακινών» και κάλεσαν τα μέλη της εθνοσυνέλευσης να αρνηθούν να τον δουν, κατηγορώντας όσους τον συναντήσουν ως «προδότες».

Η πενθήμερη επίσημη επίσκεψη του Ραφσαντζανί, που άρχισε την Δευτέρα, αποτελεί άλλη μια ένδειξη της βελτίωσης των σχέσεων Ιράν-Ιράκ μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την «ανησυχία» της για την τάση αυτή.