Κόσμος
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2009 12:05

Πακιστάν: «Καμμία διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν»

Δεν θα διαπραγματευθεί με τους ενόπλους Ταλιμπάν η κυβέρνηση του Πακιστάν, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, προσθέτοντας ότι η επίθεση κατά της ομάδας κρίκετ της Σρι Λάνκα δείχνει το κακό με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

Δεν θα διαπραγματευθεί με τους ενόπλους Ταλιμπάν η κυβέρνηση του Πακιστάν, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, προσθέτοντας ότι η επίθεση κατά της ομάδας κρίκετ της Σρι Λάνκα δείχνει το κακό με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

Ο Πακιστανός ηγέτης, σε άρθρο του στην Wall Street Journal, απέρριψε την κριτική για τη συμφωνία που συνήφθη τον περασμένο μήνα για την επιβολή του ισλαμικού νόμου (σαρία) στην ταραχώδη περιοχή της κοιλάδας Σουάτ λέγοντας ότι αυτή αποτελεί μέρος της διαδικασίας να αποθαρρύνει τους πολίτες από την εξέγερση.

«Δεν το έχουμε κάνει και δεν θα το κάνουμε να διαπραγματευτούμε με τους εξτρεμιστές Ταλιμπάν και τους τρομοκράτες», είπε και πρόσθεσε ότι οι αρχές έχουν ξεκινήσει τις συνομιλίες μόνο με παραδοσιακούς, τοπικούς ιερωμένους για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.

«Οι ιερωμένοι με τους οποίους συνομιλούμε δεν είναι Ταλιμπάν. Ουσιαστικά, στο διάλογό μας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είναι δική τους υποχρέωση να περιορίσουν και να εξουδετερώσουν τους Ταλιμπάν και άλλους εξτρεμιστές».

Οι ένοπλοι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός και οι πακιστανικές δυνάμεις έπαυσαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Σουάτ τον περασμένο μήνα μετά τη συμφωνία που συνήψε ένας ο Μολάνα Σούφι Μοχάμεντ με την κυβέρνηση της Επαρχίας των Βορειοδυτικών Συνόρων να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο στην κοιλάδα.

Επικριτές στη Δύση και στο Πακιστάν εκφράζουν φόβους ότι με το να συμφωνήσουν στην επιβολή του ισλαμικού νόμου στην Σουάτ, όπου οι ένοπλοι έχουν πυρπολήσει σχολεία θηλέων και έχουν πραγματοποιήσει δημόσιες εκτελέσεις, η κυβέρνηση κινδυνεύει να ενθαρρύνει τους ένοπλους ισλαμιστές με το να υιοθετεί την πολιτική του κατευνασμού.

«Επιπλέον, δεν το έχουμε πράξει και ούτε θα το πράξουμε να συγχωρήσουμε το κλείσιμο των σχολείων θηλέων σε θύλακες της κοιλάδας Σουάτ. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιμένει να γίνει υποχρεωτική η εκπαίδευση για τις γυναίκες», έγραψε ο Ζαρντάρι.

Τα σχόλια του Ζαρντάρι διατυπώθηκαν μια ημέρα μετά την επίθεση ενόπλων εναντίον της ομάδας κρίκετ της Σρι Λάνκα, στην πόλη Λαχόρη του ανατολικού Πακιστάν, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι και ήταν η πρώτη μεγάλη επίθεση εναντίον διεθνούς αθλητικής ομάδας από τότε που Παλαιστίνιοι ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς του 1972 στο Μόναχο.

Εξι μέλη της ομάδας της Σρι Λάνκα και ένας Βρετανός προπονητής τραυματίστηκαν και η ομάδα επέστρεψε στη χώρα της.

Η πακιστανική αστυνομία αναζητεί σήμερα τους περισσότερους από δέκα ενόπλους, οι οποίοι εξαπέλυσαν την επίθεση κατά της ομάδας της Σρι Λάνκα, αλλά και στοιχεία που θα οδηγήσουν στο ποιοί τους κατεύθυναν.

Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στο αρχηγείο της αστυνομίας για τους επτά ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην επίθεση - έξι Πακιστανοί αστυνομικοί και ο οδηγός του λεωφορείου που μετέφερε αξιωματούχους του αγώνα.

« ...Η τρομοκρατική επίθεση κατά της ομάδας κρίκετ της Σρι Λάνκα στη Λαχόρη δείχνει για μια ακόμη φορά το κακό το οποίο αντιμετωπίζουμε», γράφει στο άρθρο του ο Ζαρντάρι.

Ο ίδιος έθιξε και το θέμα της πολιτικής κρίσης, την οποία πυροδότησε η δικαστική απόφαση ενάντια στον αντίπαλό του, πρώην πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και τον αδελφό του λέγοντας ότι αυτή ήταν η απόφαση ενός ανεξάρτητου συστήματος απονομής δικαιοσύνης και πρέπει να γίνει σεβαστή.

Ο Ζαρντάρι απέπεμψε την περιφερειακή κυβέρνηση της Πουντζάμπ, της οποίας ηγείτο το κόμμα του Σαρίφ μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να στερήσει το δικαίωμα εκλογής των αδελφών Ναουάζ και Σαμπάζ.

Οι Σαρίφ υποστηρίζουν ότι πίσω από την δικαστική απόφαση βρίσκεται ο Ζαρντάρι και το κόμμα τους έχει ξεκινήσει τις διαμαρτυρίες σε πόλεις της Πουντζάμπ.

«Σε μια ώριμη πολιτεία, όταν κάποιος χάσει (την υπόθεση) στο δικαστήριο, σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου και προχωράει, αναζητώντας άλλες συνταγματικές λύσεις. Δεν είναι στη φύση της δημοκρατίας να εφεσιβάλλει δικαστικές αποφάσεις στους δρόμους», είπε ο Ζαρντάρι.