Κόσμος
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2009 15:13

Χάγη - Ενταλμα σύλληψης του Σουδανού προέδρου για το Νταρφούρ

Ενταλμα σύλληψης σε βάρος του Σουδανού προέδρου Μπασίρ εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται αφορούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ.

Ενταλμα σύλληψης σε βάρος του Σουδανού προέδρου Μπασίρ εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται αφορούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ακόμη πως δεν βρήκε επαρκή στοιχεία ώστε να συμπεριλάβει στο ένταλμα την κατηγορία της γενοκτονίας.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της είδησης, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Χαρτούμ για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του δικαστηρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/04/1636786.htm .

Ο 65χρονος Μπασίρ κατηγορείται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Νταρφούρ, περιοχή στο δυτικό Σουδάν, η οποία μαστίζεται από το 2003 από εμφύλιο. Από τον πόλεμο αυτόν έχουν χάσει τη ζωή τους 300.000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί 2,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η κυβέρνηση του Χαρτούμ κάνει λόγο για 10.000 νεκρούς.

Λίγο πριν από την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε ότι έλαβε εντολή από τις αρχές του Σουδάν να απομακρύνει το προσωπικό της από το Νταρφούρ.

Στην ιστοσελίδα της, η μη κυβερνητική οργάνωση διευκρινίζει ότι «η κυβέρνηση του Σουδάν διέταξε την MSF να απομακρύνει όλο το διεθνές της προσωπικό από έναν αριθμό προγραμμάτων της στο Δυτικό και το Νότιο Νταρφούρ το αργότερο ως τις 4 Μαρτίου». Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν «ανησυχία για την τύχη» των πληθυσμών στην περιοχή αυτή στο δυτικό Σουδάν.

Επίσης λίγο πριν την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου ο σουδανικός στρατός είχε προειδοποιήσει ότι θα δράσει με σθεναρότητα εναντίον αυτών που θα συνεργαστούν με το ΔΠΔ.

«Ο στρατός θα αντιδράσει με σθεναρότητα εναντίον οποιουδήποτε συνεργαστεί με το ΔΠΔ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Οσμάν Αλ Αγκμπάς, επισημαίνοντας ότι ο σουδανικός στρατός έχει σήμερα τον πλήρη έλεγχο όλων των περιοχών της χώρας.