Κόσμος
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 11:09

Χαρτούμ: Συγκέντρωση συμπαράστασης στο Σουδανό πρόεδρο

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα στο κέντρο Χαρτούμ σε ένδειξη υποστήριξης προς τον πρόεδρο του Σουδάν Ομαρ αλ Μπεσίρ, σε βάρος το οποίου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε χθες διεθνές ένταλμα σύλληψης. Στη συγκέντρωση εμφανίστηκε και ο ίδιος ο Μπεσίρ. Eκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφαλείας της Αφρικανικής Ενωσης.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα στο κέντρο Χαρτούμ σε ένδειξη υποστήριξης προς τον πρόεδρο του Σουδάν, Ομαρ αλ Μπεσίρ, σε βάρος το οποίου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε χθες διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ.

Στη συγκέντρωση εμφανίστηκε και ο ίδιος ο Μπεσίρ εν μέσω ζητωκραυγών από το πλήθος των διαδηλωτών. «Εγκληματίες είναι οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος του Σουδάν.

Με απελάσεις απαντά ο Μπεσίρ

Οπως ανακοίνωσε ο Σουδανός πρόεδρος, η κυβέρνησή του απέλασε το προσωπικό 10 ξένων οργανώσεων αρωγής. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι θα δράσει "αποφαστιστικά", αλλά και υπεύθυνα, εναντίον εκείνων που απειλούν τη σταθερότητα της χώρας του, όπως χαρακτηριστικά είπε.

"Θα ενεργήσουμε ως υπεύθυνη κυβέρνηση. Απελάσαμε 10 ξένες οργανώσεις... αφού διαπιστώσαμε δραστηριότητες που έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες και τους νόμους", τόνισε ο Ομαρ αλ Μπεσίρ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης πολιτικών και μελών του υπουργικού συμβουλίου, στην πρώτη του δημόσια αντίδραση για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφαλείας της Αφρικανικής Ενωσης

Στην Αντίς Αμπέμπα συναντώνται κεκλεισμένων των θυρών πρεσβευτές των χωρών μελών του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφαλείας της Αφρικανικής Ενωσης με θέμα τις εξελίξεις μετά την έκδοση του εντάλματος κατά του Μπεσίρ. Ο πρεσβευτής του Σουδάν στην Αντίς Αμπέμπα και ο εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου στην Αφρικανική Ενωση έχουν κληθεί επίσης να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση.

Χθες, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης Ζαν Πινγκ είχε δηλώσει ότι το ένταλμα σύλληψης "απειλεί την ειρήνη στο Σουδάν" και ότι "οι αξιώσεις για δικαιοσύνη δεν μπορούν να αγνοούν τις αξιώσεις για ειρήνη".

"Ο πρόεδρος της Επιτροπής εκφράζει τη βαθειά του ανησυχία για τις σοβαρές επιπτώσεις αυτής της απόφασης, η οποία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη διαδικασία που έχει ως στόχο την προώθηση της διαρκούς ειρήνης και συμφιλίωσης, καθώς και της δημοκρατικής διακυβέρνησης του Σουδάν", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από την Αφρικανική Ενωση.

Την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Σουδανού προέδρου καταδίκασε και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης. Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στο Νταρφούρ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον γενικό γραμματέα του οργανισμού, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης καλεί τον Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μπλοκάρει την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ταυτόχρονα καλεί τη σουδανική κυβέρνηση να επιταχύνει τις έρευνες για τους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου και για την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη.