Πολιτική
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 14:41

Ευ. Αντώναρος: Ζητούμενο η συμφωνία στα αυτονόητα

Τις έξι βασικές αρχές-παραδοχές που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στους αρχηγούς των κομμάτων γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Επανέλαβε πως στόχος των συναντήσεων είναι η συμφωνία στα αυτονόητα.

Τις έξι βασικές αρχές-παραδοχές που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στους αρχηγούς των κομμάτων γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

-Η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και οι προσπάθειες για σταθερότητα στην οικονομία και για αντιμετώπιση των δυσκολιών λόγω της κρίσης, πρέπει να γίνονται με την τήρηση των κανόνων που ισχύουν στην Ε.Ε.

-Το υψηλό δημόσιο χρέος είναι διαχρονικό, τεράστιο θέμα που μας βαραίνει ιδιαίτερα και πρέπει να το πολεμήσουμε με συντονισμένες δράσεις ώστε οι προσπάθειές μας να έχουν αποτελεσματικότητα.

-Η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων πρέπει να αποτελεί κύρια προτεραιότητα και κεντρικό μας εργαλείο επ' αυτού είναι η αποτελεσματική μείωση των δημοσίων δαπανών, ο περιορισμός της σπατάλης και όχι νέα φορολογικά μέτρα.

-Το δημόσιο χρέος και η μείωση των ελλειμμάτων ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική και πως αν ξεφύγουμε, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και ενδεχομένως επικίνδυνη.

-Σε ορισμένους, κρίσιμους τομείς της χώρας όπως πχ ο τουρισμός είναι απαραίτητες ειδικές αναπτυξιακές δράσεις και βέβαια πάντα με τήρηση των κανόνων της Ε.Ε. και

-Όλοι μας, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, έχουμε χρέος να μην ενθαρρύνουμε τη διατύπωση υπερβολικών διεκδικήσεων αφού η κατάσταση δεν επιτρέπει πλειοδοσία παροχών.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως ο κ. Καραμανλής κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ένα γόνιμο διάλογο προκειμένου να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Επανέλαβε ακόμη ότι η κρίση είναι πρωτόγνωρη και έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε όλες τις χώρες και πρόσθεσε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν περιέγραψε με όχι ευχάριστα χρώματα τις τελευταίες παραμέτρους της.

Σε ό,τι αφορά τη στόχευση αυτών των συναντήσεων, επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν περιμένει να συμφωνήσουν όλοι σε όλα ή να εγκαταλείψει καθένας τις απόψεις του. «Περιμένουμε να συμφωνήσουμε όλοι μαζί για το καλό του τόπου στα αυτονόητα, στις γενικές παραδοχές προκειμένου να δώσουμε τις λύσεις που απαιτούν οι καιροί» διευκρίνισε και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει συνολικό, ολοκληρωμένο, ουσιαστικό σχέδιο που κινείται σε ρεαλιστικές βάσεις και είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο κ. Αντώναρος διαβεβαίωσε πως η χώρα ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις δανειακές υποχρεώσεις της και δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η δανειοληπτική της ικανότητα. «Όποτε η Ελλάδα αναζήτησε δάνεια, τα δάνεια αυτά - αντίθετα με ό,τι συνέβη με άλλες μεγαλύτερες χώρες - υπερκαλύφθηκαν. Αυτό μετράει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης πως δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα των συναντήσεων με του πολιτικούς αρχηγούς πριν αυτές ολοκληρωθούν και πως θα υπάρξει τοποθέτηση της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε πως το θέμα αυτό δεν το σκεφτόμαστε και ότι η συζήτηση γύρω από την εκλογολογία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου.