Πολιτική
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 15:35

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπισης της κρίσης

Αν θέλει η κυβέρνηση στήριξη, να πει ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα του ΟΟΣΑ, υπογράμμισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή Τύπου όπου παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός της για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης παρουσίασε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, λίγο μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/05/1637260.htm .

Η κ. Παπαρήγα κάλεσε δημόσια τον πρωθυπουργό να δηλώσει αν αποδέχεται, ή όχι, τα έξι μέτρα του ΟΟΣΑ, που μεταξύ άλλων προβλέπουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, νέο κύκλο ιδιωτικοποιήσεων και μισθούς κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις. «Αν θέλει η κυβέρνηση στήριξη, να πει ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα αυτά», υπογράμμισε.

Όπως είπε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, το βασικό θέμα που θέτει ο πρωθυπουργός είναι το αυξημένο δημόσιο χρέος, «που καθορίζει την αντοχή της οικονομίας», ενώ ως κυριότερο μέτρο, προτείνει την περιστολή των δαπανών, «πράγμα που σημαίνει καθήλωση μισθών και περικοπή των κοινωνικών δαπανών».

Στον αντίποδα, όπως είπε, τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι, μεταξύ άλλων, η λήψη ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών για φτωχούς και ανέργους, γενναίες αυξήσεις για να αυξηθεί η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων, να υπάρξουν προγράμματα λαϊκής στέγης, αυξήσεις των συντάξεων, επιδότηση θέρμανσης, κατάργηση των φόρων, που βαραίνουν τα καύσιμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, με κατάργηση του ΦΠΑ. Τέλος, το ΚΚΕ προτείνει μείωση των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης, μείωση των στρατιωτικών δαπανών που αφορούν το ΝΑΤΟ και φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.

Εξάλλου, η κ. Παπαρήγα εκτίμησε πως τελικά θα γίνουν πρόωρες εκλογές γιατί η κυβέρνηση «δεν θα κρατήσει». Αμεσα -είπε- τον Μάρτη, δεν θα προκηρυχθούν εκλογές, ωστόσο, δεν έχει σημασία αν θα γίνουν τον Απρίλη ή τον Σεπτέμβριο, αλλά να δείξουν οι εργαζόμενοι την πυγμή τους, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να ψηφίσουν έναν δρόμο πάλης κοιτάζοντας προς το αύριο».