Πολιτική
Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2009 11:07

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την οικονομία

Στη Βουλή μεταφέρθηκε σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για την οικονομία με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με θέμα την πιστωτική ασφυξία. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών και χαρακτήρισε εθνική υπόθεση την οικονομία.

Στη Βουλή μεταφέρθηκε σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για την οικονομία με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με θέμα την πιστωτική ασφυξία.

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν σκέφτεται εκλογές και απηύθυνε νέα έκκληση για συνεννόηση και εθνική ενότητα.

«Εάν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αντιληφθεί την ανάγκη εθνικής συνεννόησης οφείλει να το αποδείξει», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου τόνισε τα εξής: «Είστε ο τελευταίος που πρέπει να μιλάει σε αυτή την αίθουσα για χρέη και ελλείμματα. Η βαρύτερη κληρονομία που άφησαν οι κυβερνήσεις σας σε αυτόν τον τόπο. Αυτή είναι η αλήθεια. Υπάρχει μεγαλύτερη ανειλικρίνεια από αυτό;»

«Ολόκληρος ο κόσμος βιώνει έκτακτες και μη προβλέψιμες περιστάσεις, δεν είναι εξαίρεση η Ελλάδα, ξέρουμε όλοι ότι η πιο μεγάλη αδυναμία οφείλεται στο υπέρογκο χρέος που εσείς φτιάξατε και αφήσατε στη χώρα. Κάποιοι από το κόμμα σας έφτασαν στο σημείο να διαδίδουν ότι θα υπάρχει πρόβλημα δανεισμού. Αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει.

»Τα ευχολόγια που παρουσιάζονται από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σχέδιο είναι απόπειρα εμπαιγμού της κοινωνίας. Μονότονο και ανιαρό να καταφεύγετε σε μια ακατάσχετη εκλογολογία... Ξεκαθάρισα ότι δεν σκέφτομαι εκλογές, δική μας έγνοια είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στη χώρα, το εθνικό συμφέρον».

«Εθνική υπόθεση η οικονομία»

«Η οικονομία κάτω από το βάρος της σφοδρότερης κρίσης είναι εθνική υπόθεση. Όποτε οι έλληνες αφοσιωθήκαμε σε εθνικούς στόχους τα καταφέραμε καλά και αυτό οφείλουμε και τώρα. Το "όχι σε όλα" δεν είναι υπεύθυνη στάση, καθαρές κουβέντες. Δεν ζήτησα λευκή επιταγή, ζήτησα το αυτονόητο να αποδεχθούμε όλοι έξι βασικά κύρια σημεία, ένα ορθολογικό πλαίσιο που πρέπει να χαράξουμε την πορεία της χώρας, ζήτησα να βάλουμε έστω για λίγο στην άκρη στείρες αντιπαραθέσεις».

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να θέσει ζήτημα πληθωρισμού και ακρίβειας. Πράγματι υπάρχουν τομείς όπου υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας, η σύγκρουση με το φαινόμενο αυτό είναι διαρκήςαλλά δεν είναι αυτό το κύριο πρόβλημα... Η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε πολύ λιγότερο στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο υπάρχει διαφορά τιμών μεταξύ ΕΠΑ Αθηνών – Θεσσαλονίκης αλλά αυτό οφείλεται στις συμβάσεις που υπογράφηκαν επί ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, η ερώτηση του ΠΑΣΟΚ «δεν αναγνωρίζει ούτε καν την ύπαρξή της κρίσης, μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα όταν αγνοούνται αποσιωπούνται τα αίτιά του;»

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «σχεδόν καθημερινά αλλάζουν τα δεδομένα. Οι προβλέψεις για την οικονομική κρίση γίνονται χειρότερες, η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί δραματικά. Αυτό είναι το διεθνές περιβάλλον και επηρεάζει αναμφισβήτητα και τη δική μας χώρα, τη ζήτηση εργασίας».

«Όφειλε να θυμάται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», συνέχισε ο κ. Καραμανλής, ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πήραν την ανεργία στο 3% και την έφτασαν στο 11%. Η ανεργία μειώθηκε το 2008 στο 7,6%. Αλίμονο αν η χώρα ήταν σε αυτήν την κρίση με τα ποσοστά του 2004. Δουλεύουμε για να θωρακίσουμε την απασχόληση όσο το δυνατόν περισσότερο».

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έδρασε έγκαιρα και αποφασιστικά απέναντι στη κρίση ακολουθώντας σχέδιο με στέρεους άξονες και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε προγράμματα για την εργασία, δράσεις για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και μέτρα για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Γ. Παπανδρέου: «Yπεκφεύγετε κ. Πρωθυπουργέ»

«Όπως πάντα υπεκφεύγετε κ. Πρωθυπουργέ», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Υπεκφεύγετε για την ανεργία που δεν μειώνεται, για την ακρίβεια που δεν υποχωρεί... Πού είναι η πολιτική σας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών για την ενίσχυση της ζήτησης της ρευστότητας;»

«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο σχεδιάζει μόνο για τη δική της σωτηρία. Μεταφορά ευθυνών στον έκτο χρόνο διακυβέρνησής σας δεν επιτρέπεται», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου. «Μπορεί να χρεοκόπησε η ΝΔ αλλά δεν θα σας επιτρέψουμε να χρεοκοπήσετε τη χώρα».

«Είστε έτοιμος να σταματήσετε την αιμορραγία της ελληνικής οικογένειας που πληρώνει τεράστια ποσά στην παραπαιδεία; Να κόψετε "μαχαίρι" τη διαφθορά, τη σπατάλη, τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου; Είστε έτοιμος να αλλάξετε την πολιτική των διαγγελμάτων και διαπιστώσεων που βολεύουν μόνο τους βολεμένους;», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε:

«Δεν αλλάζει η πολιτική σας, το διαπιστώσαμε χθες. Η κυβέρνησή σας έχει αποτύχει παταγωδώς, προσπαθείτε να συγκαλύψετε τις δικές σας αποτυχίες πίσω από το πέπλο της διεθνούς κρίσης. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας, μπορεί να χρεοκόπησε η νέα δημοκρατία δεν θα σας αφήσουμε να χρεοκοπήσετε την Ελλάδα. Γι΄ αυτό χρειαζόμαστε μια αλλαγή, μια κυβέρνσης που θα προκύψει από εκλογές και θα πάει τη χώρα μπροστά».