Τους τελευταίους 17 μήνες, η Επιτροπή Παιγνίων της Βρετανίας έχει διερευνήσει 47 υποθέσεις υποτιθέμενων «στημένων» αγώνων και παράνομων στοιχημάτων σε αθλητικά γεγονότα της χώρας, αναφέρουν πηγές της εφημερίδας The Independent.
Τους τελευταίους 17 μήνες, η Επιτροπή Παιγνίων της Βρετανίας έχει διερευνήσει 47 υποθέσεις υποτιθέμενων «στημένων» αγώνων και παράνομων στοιχημάτων σε αθλητικά γεγονότα της χώρας, αναφέρουν πηγές της εφημερίδας The Independent.
Αυτή τη στιγμή, διοικητικοί φορείς του ποδοσφαίρου, του τένις, του κρίκετ, των ιπποδρομιών και άλλων αθλημάτων εξετάζουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για υποβολή αυστηρότερων κανονισμών προκειμένου να διασκεδάσουν τις ανησυχίες ότι ο τζόγος συνιστά μεγαλύτερη απειλή για τον αθλητισμό στη Βρετανία από το ντόπινγκ.
«Μπορεί το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι και το κρίκετ να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα ντόπινγκ, έχουν όμως σοβαρό προβλήματα με τα στοιχήματα», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος για τα πιο δημοφιλή αθλήματα της Βρετανίας.
Οι αξιωματούχοι του αθλητικού χώρου στη Βρετανία έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους στην κυβέρνηση σχετικά για τα στοιχήματα που βασίζονται σε εσωτερική πληροφόρηση. Ο Βρετανός υπουργός Αθλητισμού, Τζέρι Σάτκλιφ, θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατικών φορέων και της Επιτροπής Παιγνίων με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου.
Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βρετανίας κλιμακώνει τις προσπάθειές της μετά τον Οκτώβριο που ξεκίνησε έρευνες σχετικά με έναν αγώνα του πρωταθλήματος μεταξύ της Ντέρμπι και της Νόριτς για τον οποίο υπήρξαν υπόνοιες για απάτη σε στοιχήματα από την Ασία. Η ομοσπονδία, όμως, αναγκάστηκε να διακόψει τις έρευνες καθώς δεν έχει δικαιοδοσία εκτός της Βρετανίας και δεν θα ήταν δυνατό να εντοπίσει τους εμπλεκομένους που βρίσκονται διασπαρμένοι στην υφήλιο. «Ένα μεγάλο σκάνδαλο στοιχημάτων σε οποιοδήποτε από τα αθλήματα της χώρας μας θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις για τη φήμη της Βρετανίας» δήλωσε χθες το βράδυ ανώτατο στέλεχος του χώρου. «Ο εφησυχασμός δεν είναι λύση», τόνισε.
Στο μικροσκόπιο βρίσκονται σήμερα οι προτάσεις των σχετικών φορέων για επιβολή νέας σειράς αυστηρών μέτρων, όπως αιφνίδιοι έλεγχοι στα λογιστικά βιβλία των εταιρειών στοιχήματος για εντοπισμό στοιχείων που παραπέμπουν σε παράνομα στοιχήματα και παρακολούθηση όλου του φάσματος της δραστηριότητας στοιχημάτισης των επαγγελματικών του χώρου.
Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η καταχώριση των αθλητών σε ένα μητρώο –στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι πάροχοι υπηρεσιών στοιχήματος- προκειμένου να είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή η διερεύνηση περιπτώσεων παράβασης των κανονισμών που διέπουν το χώρο. Αξίζει να σημειωθεί, προσθέτει η εφημερίδα, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλαίσιο παρακολούθησης της εν λόγω δραστηριότητας.
«Ευελπιστούμε ότι [ο κ. Σάτκλιφ] θα ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που επεξεργαζόμαστε από κοινού με το υπουργείο του και την Επιτροπή Παιγνίων αναθεωρώντας και ενισχύοντας τους κανονισμούς που διέπουν το ισχύον σύστημα. Ο αθλητισμός στη Βρετανία έχει καλή φήμη την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε. Το κονδύλι του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα αντιντόπινγκ αυξήθηκε σε 8 εκατ. λίρες ετησίως και προβλέπει διεξοδικούς ελέγχους τους οποίους, όμως, οι αθλητές εξουδετερώνουν αναπτύσσοντας ανάλογα μέτρα. Με την ίδια αυστηρότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των στημένων αγώνων», επισημαίνει ο Τιμ Πέιτον, εκπρόσωπος ένωσης διοικητικών φορέων για τα αθλήματα στη Βρετανία.
Πηγή: Independent