Περισσότεροι από 1.200 Θιβετιανοί εξακολουθούν να αγνοούνται από τότε που οι κινεζικές αρχές κατέστειλαν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην περιοχή, τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Εκστρατείας για το Θιβέτ, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Περισσότεροι από 1.200 Θιβετιανοί εξακολουθούν να αγνοούνται από τότε που οι κινεζικές αρχές κατέστειλαν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην περιοχή, τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Εκστρατείας για το Θιβέτ, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Οι αρχές ασφαλείας συνέλαβαν χιλιάδες Θιβετιανούς, συχνά στη μέση της νύχτας, με ανεπαρκή στοιχεία και την κατηγορία ότι είναι «διασπαστικά στοιχεία» και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια, αναφέρει η νέα έκθεση.
«Υπάρχει ακόμη ένα έντονο κλίμα τρόμου στη Λάσα σήμερα. Οι Θιβετιανοί έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προκειμένου να δείξουν ότι λογοδοτούν στον Δαλάι Λάμα, όχι στο κινεζικό κράτος», δήλωσε στο Reuters η Κέιτ Σόντερς, μια από τους συγγραφείς της έκθεσης.
Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα μια ημέρα πριν από την ομιλία του Δαλάι Λάμα με αφορμή την 50η επέτειο από την αποτυχημένη εξέγερση των θιβετιανών κατά της κινεζικής κυριαρχίας, που οδήγησε τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ στο να καταφύγει στη βόρεια Ινδία, το 1959.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας δεν σχολίασαν το περιεχόμενο της έκθεσης, ούτε έδωσαν στη δημοσιότητα τον αριθμό των Θιβετιανών που κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες.
Οι Θιβετιανοί πραγματοποίησαν πάνω από 130 διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από τότε που ξεκίνησαν τα εκτεταμένα επεισόδια στο Θιβέτ, τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρει η έκθεση.
Η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ υποστηρίζει ότι πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την κινεζική καταστολή, από τον περασμένο χρόνο, μέσα και γύρω από τη Λάσα.
Η Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ, μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που συνδέεται με την θιβετιανή κοινότητα, βάσισε την έκθεσή της σε πληροφορίες που απαγορεύτηκε να δημοσιοποιηθούν εντός της Κίνας και σε μαρτυρίες αυτοπτών.
«Οι κρατούμενοι υποβλήθηκαν σε άγριο ξυλοδαρμό και όταν τους μετέφεραν στο κρατητήριο είχαν εξάρθρωση στους κυριότερούς συνδέσμους στο σώμα τους - στα χέρια και τα πόδια τους», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επικαλείται μια γυναίκα από το Θιβέτ που δεν θέλει να αναφερθεί το όνομά της για λόγους ασφαλείας.
«Ξυλοδαρμοί, συχνά με σφυρί σε όλο το σώμα τους και πρόκληση ηλεκτροπληξίας με ηλεκτρικά καλώδια. Αυτοί στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, είχαν πιο βάρβαρη αντιμετώπιση...τους έβαζαν μπαμπού κάτω από τα νύχια και τους έδεναν σφιχτά τα δάχτυλα και τα χτυπούσαν».