Πολιτική
Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009 05:48

Βουλή: Συνεδρίαση υπέρ της δωρεάς οργάνων

Μία συνεδρίαση αφιέρωσε η Βουλή στην δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, επιχειρώντας να εισφέρει στην προσπάθεια αφύπνισης και ενεργοποίησης του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Η πρωτοβουλία ανήκε στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, κατόπιν και παλαιότερου εγχειρήματος του Απόστολου Κακλαμάνη.

Μία συνεδρίαση αφιέρωσε η Βουλή στην δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, επιχειρώντας να εισφέρει στην προσπάθεια αφύπνισης και ενεργοποίησης του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Η πρωτοβουλία ανήκε στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, κατόπιν και παλαιότερου εγχειρήματος του Απόστολου Κακλαμάνη.

Ο κ. Σιούφας πρότεινε στους βουλευτές να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα της δωρεάς, κατά το «συνταρακτικό παράδειγμα» του πατέρα του Αυστραλού τουρίστα που φονεύθηκε το καλοκαίρι στη Μύκονο. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός, ότι μετά το τραγικό συμβάν υπήρξε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων δωρητών. Ήταν ζωή για πολλούς, αλλά και παράδειγμα για όλους» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Όλοι όσοι έχουμε δηλώσει δωρητές οργάνων σώματος, αισθανόμαστε περηφάνια και φέρνουμε πάντα μαζί μας την κάρτα του δωρητού. Τίποτα δεν βοηθάει όσο το παράδειγμα και τίποτα δεν διδάσκει όσο το παράδειγμα. Και η κοινωνία ζητά το παράδειγμα, πρώτα από μας, τους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού στην εθνική αντιπροσωπεία» κατέληξε ο κος Σιούφας.

Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο Παναγιώτης Αδραχτάς, επιχειρηματολόγησε προς την κατεύθυνση της άρσης των πλέον συνήθων ενδοιασμών που εμφανίζονται αναφορικά με την δωρεά σώματος και δήλωσε πως ο ίδιος, από σήμερα συγκαταλέγεται στους δότες:

«Το σύστημα καταμερισμού των οργάνων είναι τυφλό, όσον αφορά την οικονομία και την κοινωνική κατάσταση των εγγραφόμενων. Η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αντικρίζει τις μεταμοσχεύσεις με ιδιαίτερη συμπάθεια. Η εκπαίδευση του γιατρού και του νοσηλευτικού προσωπικού, βασίζεται στην αρχή ότι η δωρεά οργάνων έρχεται πάντα δεύτερη, μετά τους βασικούς ιατρικούς χειρισμούς και η έναρξη της μεταμοσχευτικής διαδικασίας προϋποθέτει την πιστοποίηση του θανάτου. Το κόστος της μεταμόσχευσης πληρώνεται από τα ταμεία. Η αφαίρεση των οργάνων γίνεται με τον προσήκοντα σεβασμό στο σώμα του νεκρού?» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Δεν μπορούμε να έχουμε ήσυχη την συνείδησή μας, όταν αφήνουμε τους νεφροπαθείς συμπολίτες μας να σαπίζουν στην αιμοκάθαρση. Νομίζω ότι θα έπρεπε να μας απασχολήσει και το γεγονός, ότι από τους 68.000 ασθενείς της παγκόσμιας λίστας αναμονής, πεθαίνουν περί τους δεκατέσσερις ανθρώπους ημερησίως περιμένοντας ένα μόσχευμα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης, λήπτης και ο ίδιος ενός μοσχεύματος που του προσέφερε η αδελφή του. Δυστυχώς, «η αγάπη που πολλές φορές περισσεύει στις καρδιές των Ελλήνων σπάνια φθάνει έγκαιρα και η αίσθηση εγκατάλειψης σ’ αυτούς τους ασθενείς, γίνεται ο πρώτος θάνατος πριν τον θάνατο» ανέφερε.

Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Χαρ. Χαραλάμπους, σημείωσε την ανάγκη για μία συστηματική ενημέρωση, «εκπαίδευση» του ελληνικού λαού και μία προσφορά των ανθρωπίνων οργάνων, «πραγματικά δωρεάν, με τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων μέσα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα υγείας». Εξέφρασε δε, παράλληλα, τη δυσφορία του, για το ότι «αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας γίνεται ουσιαστικά εμπόριο βλαστοκυττάρων, καθώς έχει παραχωρηθεί ο τομέας αυτός, με εγκληματική ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης, σε ιδιώτες».

Σε αντίστοιχες με τον κο Χαραλάμπους κρίσεις προέβη και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αθ. Λεβέντης, ο οποίος έχει δηλώσει δωρητής, προ 15 περίπου ετών. «Πρέπει να ξεπεράσουμε μερικά στερεότυπα που έχουμε, τα οποία βεβαίως είναι απόλυτα σεβαστά, όπως για παράδειγμα το ότι οι Έλληνες σέβονται από τα πανάρχαια χρόνια τους νεκρούς και δεν δέχονται το παραμικρό άγγιγμά τους. Παράλληλα, οι χειρισμοί δεν πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο, που να αφήσουν την παραμικρή υποψία, ή ότι υπάρχει οικονομικό όφελος, ή ότι εγκαταλείπονται πρόωρα οι προσπάθειες για να σωθεί ο ασθενής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Λεβέντης.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αθανάσιος Ροντούλης, ανέφερε πως «σύμπασα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ, δηλώνει ότι είναι δωρητές οργάνων». Από κει και πέρα ωστόσο, υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει και επικαιροποιημένη τοποθέτηση της Εκκλησίας, όπως επίσης και η επιστημονική κοινότητα να συμβάλλει στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να διασφαλίζεται πως ο έλεγχος του θανάτου δεν θα πρέπει να γίνεται μόνον κατά κλινικό τρόπο, αλλά και με εργαστηριακό - και να αποφευχθεί η οιαδήποτε «ρατσιστική συμπεριφορά» εναντίον εκείνων που θα εξακολουθούν να αρνούνται να γίνουν δωρητές, για οιονδήποτε λόγο.