Δύσκολο αλλά και καίριο χαρακτήρισε ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης το έργο που ανατέθηκε στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) στο πλαίσιο του διαλόγου για την παιδεία, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασής του.
Δύσκολο αλλά και καίριο χαρακτήρισε ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης το έργο που ανατέθηκε στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) στο πλαίσιο του διαλόγου για την παιδεία, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασής του.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο διάλογος θα απαιτήσει έξι μήνες δουλειάς, ενώ η εφαρμογή των προτάσεων στο σύνολό τους θα απαιτήσει ορίζοντα πενταετίας για την αναμόρφωση τού Λυκείου και τριετίας για την έναρξη λειτουργίας τού νέου εξεταστικού συστήματος.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε τα ακόλουθα:
- Έχουμε φτάσει πλέον σε οριακές καταστάσεις, που οδήγησαν και στις γνωστές πρωτόγνωρες μαθητικές κινητοποιήσεις.
- Όλα δείχνουν ότι μέσα από γενναίες, τολμηρές, τεκμηριωμένες, σύγχρονες, εφαρμόσιμες, διαρθρωτικές προτάσεις πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία η Πολιτεία (σημερινή ή αυριανή) να προχωρήσει, κατά προτεραιότητα, στην αναμόρφωση τού Λυκείου και στην επιλογή ενός πιο αξιόπιστου και πιο ευέλικτου συστήματος επιλογής των υποψηφίων.
- Βασική μας θέση είναι ότι επίκεντρο κάθε προσπάθειας αναμόρφωσης τού Λυκείου και κάθε αλλαγής στο σύστημα επιλογής για τα ΑΕΙ είναι ο εκπαιδευτικός. Αυτόν πρέπει να εμπιστευθούμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην Εκπαίδευση, παράλληλα με οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.
- Τελικός στόχος ως προς τα ΑΕΙ δεν μπορεί να είναι παρά η άμεση πρόσβαση με βάση την επίδοση των μαθητών στο Λύκειο. Έως ότου επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα βοηθήσει αποφασιστικά τον μαθητή και την ελληνική οικογένεια.
- Θα ακούσουμε προσεκτικά, θα συζητήσουμε διεξοδικά και θα συνθέσουμε δημιουργικά εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες θα υποβάλλουμε στην ηγεσία τού ΥΠΕΠΘ και στο Πολιτικό Συμβούλιο Παιδείας και τις οποίες θα θέτουμε παράλληλα υπόψη τής κοινής γνώμης για έναν ευρύτερο διάλογο.
- Η συζήτηση θα κινηθεί σε μια προτεινόμενη Ημερήσια Διάταξη, η οποία μπορεί να διευρυνθεί με θέματα που θα προταθούν από τα συμμετέχοντα μέλη τού Συμβουλίου.
- Τα προς συζήτηση θέματα θα τα επεξεργάζονται (για εξειδίκευση, τεκμηρίωση κ.λπ.) Ομάδες Εργασίας, με τη συνεργασία, κατά περίπτωση, τού Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, των Πανεπιστημίων και άλλων φορέων. Οι Εισηγήσεις τους θα συζητούνται στη Γραμματεία τού ΣΠΔΕ και στη Γ.Σ. τού ΣΠΔΕ. Για τα πορίσματα θα ενημερώνονται το Πολιτικό Συμβούλιο και το Προεδρείο τού ΕΣΥΠ.
- Οι τακτικές συνεδριάσεις τού ΣΠΔΕ θα φιλοξενηθούν στους χώρους των Γενικών Αρχείων τού Κράτους.
- Οι προτάσεις θα κοστολογηθούν ώστε να προσδιορισθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, η οποία θα πρέπει να εξασφαλιστεί κατά τη σταδιακή εφαρμογή των προτεινομένων ρυθμίσεων.
- Ο ομιλών -όπως όλοι οι μετέχοντες- έχει βεβαίως τις δικές του απόψεις για τα συζητούμενα θέματα. Μερικές από τις οποίες τις έχει εκφράσει και δημόσια. Ωστόσο, υπό την ιδιότητα τού Προέδρου τού ΣΠΔΕ για τον Διάλογο, είναι αυτονόητο ότι θα αποτυπώσει όλες τις απόψεις και θα διαμορφώσει εναλλακτικές προτάσεις.
- Η ελληνική κοινωνία έχει στηρίξει στην προσπάθεια τού Διαλόγου μας μεγάλες προσδοκίες και δεν πρέπει αυτή τη φορά να την απογοητεύσουμε.
Με απόφαση του Προέδρου και των μελών του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η επόμενη συνεδρίαση του ΣΠΔΕ ορίστηκε για την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009 και ώρα 10.00 π.μ. στο κτίριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους.