Κόσμος
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 13:02

Mέτρα για περιορισμό της οπλοκατοχής σε πολλές χώρες

Μετά από τις τελευταίες τραγωδίες σε σχολεία, τα βίαια επεισόδια και τις ανθρωποκτονίες με όπλο, πολλές χώρες έχουν αναθεωρήσει προς το αυστηρότερο τη σχετική νομοθεσία.

Μετά από τις τελευταίες τραγωδίες σε σχολεία, τα βίαια επεισόδια και τις ανθρωποκτονίες με όπλο, πολλές χώρες έχουν αναθεωρήσει προς το αυστηρότερο τη σχετική νομοθεσία:

Φινλανδία: Η κυβέρνηση εξήγγειλε χθες την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων όσον αφορά στα πυροβόλα όπλα, μεταξύ των οποίων και αύξηση της ελάχιστης επιτρεπόμενης ηλικίας για οπλοκατοχή από τα 15 στα 20 έτη. Η πρόταση κατατέθηκε μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που διαπράχθηκαν εντός του 2008 σε σχολεία της χώρας.

Γερμανία: Σε αύξηση της νόμιμης ηλικίας για κατοχή ερασιτεχνικών πυροβόλων όπλων από τα 18 στα 21 έτη προχώρησε η Γερμανία, μετά το λουτρό αίματος σε σχολείο της Έρφουρτ με τραγικό απολογισμό 16 νεκρών.

Βέλγιο: Νέους αυστηρότερους νόμους ψήφισε το βελγικό κοινοβούλιο το 2006 μετά το θανατηφόρο πυροβολισμό ενός νηπίου και της μαύρης μπέιμπι-σίτερ στο ¶ντουερπ που αποδόθηκε σε ρατσιστικά κίνητρα.

Ελβετία: Δημοψήφισμα ζητούν οι Ελβετοί προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα περιοριστεί η χρήση στρατιωτικών όπλων στα στρατόπεδα και εάν θα απαγορευτεί η αγορά αυτόματων όπλων και όπλων χειροκίνητης όπλισης από ιδιώτες –μετά από σειρά αυτοκτονιών και ανθρωποκτονιών.

Πορτογαλία: Υπό συζήτηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο της χώρας η πρόταση της κυβέρνησης για επιβολή αυστηρότερων νόμων σχετικά με την οπλοκατοχή, καθώς και για άρνηση των αιτημάτων προσωρινής αποφυλάκισης από άτομα τα οποία κατηγορούνται για εγκλήματα με όπλο.

Δανία: Αύξηση της ποινής για παράνομη οπλοκατοχή εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η δανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο μέτρων για την καταστολή της βίας με χρήση όπλων, η οποία προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 25 ανθρώπων τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

ΕΕ: Τη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων για τη χρήση όπλων στην περιοχή πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση το περασμένο έτος, εκδίδοντας κατευθυντήριες οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες μόνο στα ενήλικα άτομα που θεωρείται ότι δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια θα πρέπει να επιτρέπεται η αγορά και κατοχή όπλων. Τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν συμμορφωθεί με τους εν λόγω κανόνες έως το 2010.

ΗΠΑ

Κολοράντο: Ένα χρόνο μετά το μακελειό στο λύκειο του Κολουμπάιν το 1999, η αγορά πυροβόλου όπλου για λογαριασμό άλλου χαρακτηρίστηκε κακούργημα, με ταυτόχρονη απαγόρευση της παροχής πυροβόλου όπλου σε έφηβο χωρίς την έγκριση των γονέων. Η μη προσπάθεια παρεμπόδισης εφήβου που επιχειρεί να διαπράξει έγκλημα με όπλο θεωρήθηκε αδίκημα, ενώ αυξήθηκε και η ποινή για την κατοχή όπλου από εγκληματία.

Τρία χρόνια αργότερα, όμως, η πολιτεία αύξησε τα δικαιώματα που αφορούν στα όπλα, ζητώντας από τους αστυνομικούς να εκδίδουν άδειες οπλοχρησίας μετά από έλεγχο του ποινικού μητρώου του αιτούμενου, αναιρώντας το δικαίωμα των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης να θεσπίσουν αυστηρότερους νόμους από τους νόμους της πολιτείας και καταργώντας τα τοπικά μητρώα οπλοκατόχων.

Βιρτζίνια: Μετά το μακελειό στην Τεχνολογική Σχολή της Βιρτζίνιας το 2007 από αυτόχειρα φοιτητή αιματοκύλισε 32 ανθρώπους, ο κυβερνήτης υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα ζητώντας αυτοί που έχουν παραπεμφθεί από το δικαστήριο σε ψυχιατρική θεραπευτική αγωγή να καταχωριστούν σε μια βάση δεδομένων όπου θα περιλαμβάνονται τα άτομα που αποκλείονται από την αγορά όπλων.