Θετικές αναφορές για τις ελληνικές και τις κυπριακές θέσεις περιλαμβάνει η έκθεση προόδου για την Τουρκία, την οποία ενέκρινε η Ευρωβουλή. Η ¶γκυρα καλείται, μεταξύ άλλων, να αποσύρει το στρατό από την Κύπρο, να δώσει μία απάντηση για τους αγνοουμένους, να ανακαλέσει το casus belli και να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.
Με σημαντική πλειοψηφία, 528 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 43 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) υιοθέτησε την έκθεση προόδου για την Τουρκία που εισηγήθηκε η Ολλανδή χριστιανοδημοκράτης κα Ria Oomen-Ruijten.
Με την έκθεση αναγνωρίζεται ότι υπάρχει μείωση των ρυθμών στις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ενώ παραμένουν σημαντικά προβλήματα στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης.
Η Τουρκία καλείται ακόμη να αποσύρει τα στρατεύματα από την Κύπρο, να δώσει μία απάντηση για τους αγνοουμένους, να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και να προχωρήσει στην άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο στη Συμφωνία της ¶γκυρας και υπογραμμίζουν ότι «η μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας έως το Δεκέμβριο του 2009 μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».
Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, το ΕΚ καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει το casus belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, θεωρώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα βοηθήσει στην βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Επίσης για πρώτη φορά μία ξεχωριστή παράγραφος αφιερώνεται στην ελληνική μειονότητα της Ιμβρου και της Τενέδου.
Το ΕΚ καλεί την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις για την διατήρηση του διαπολιτισμικού χαρακτήρα των δύο νησιών και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αφορούν τα δικαιώματα εκπαίδευσης και ιδιοκτησίας.
Επίσης οι ευρωβουλευτές ζητούν «την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης» και επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για τη δημόσια χρήση του τίτλου της Α.Θ.Π κ.κ. Οικουμενικού Πατριάρχη.
Σχετικά με το νέο νόμο για τα ευαγή ιδρύματα, οι ευρωβουλευτές ζητούν την διασφάλιση της εφαρμογής του με βάση τη νομολογία του ΕΔΑΔ και την αντιμετώπιση του προβλήματος των περιουσιών, που έχουν κατασχεθεί και πωληθεί σε τρίτους.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, υποστηρίζουν τις εν εξελίξει άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και καλούν την Τουρκία «να αποσύρει τις δυνάμεις της,ώστε να διευκολύνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων».
Με τροπολογία του Κύπριου βουλευτή κ.Αδάμου που έγινε δεκτή, το ΕΚ «καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις έρευνες για την τύχη των αγνοουμένων στην Κύπρο. Το ΕΚ παροτρύνει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να καλέσουν την Τουρκία να προβεί στις δέουσες ενέργειες σχετικά με ένα ζήτημα ανθρωπιστικής κυρίως φύσεως».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ