Πολιτική
Σάββατο, 14 Μαρτίου 2009 16:47

Κ. Καραμανλής: Η νέα γενιά δείχνει το δρόμο της εθνικής ομοψυχίας

Την απόφασή της ΟΝΝΕΔ να ξεκινήσει τις διασκέψεις της από την ελληνική περιφέρεια και να καλύψει ολόκληρη τη χώρα, εξήρε σήμερα ο πρωθυπουργός κατά το χαιρετισμό του στην πρώτη περιφερειακή διάσκεψη της ΟΝΝΕΔ στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου.

Την απόφασή της ΟΝΝΕΔ να ξεκινήσει τις διασκέψεις της από την ελληνική περιφέρεια και να καλύψει ολόκληρη τη χώρα, εξήρε σήμερα ο πρωθυπουργός κατά το χαιρετισμό του στην πρώτη περιφερειακή διάσκεψη της ΟΝΝΕΔ στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου, κάνοντας λόγο για πράξη συμβολισμού και ουσίας.

«Είναι η δική σας απάντηση σ’ εκείνους που εξακολουθούν να μιλούν για τη "μία" και την "άλλη" Ελλάδα», υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής στην αρχή της ομιλίας του στην περιφερειακή διάσκεψη της ΟΝΝΕΔ με θέμα «Περιβάλλον, Πράσινη Ενέργεια και Αειοφόρος Ανάπτυξη».

«Πήραμε τα μηνύματά σας και σας συγχαίρουμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Η νέα γενιά είστε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Πατρίδας μας. Δείχνετε, όπως πάντα, το δρόμο του μέλλοντος: Το δρόμο του διαλόγου και της συνεννόησης. Το δρόμο της εθνικής ομοψυχίας. Το δρόμο που παρακάμπτει μικροπολιτικές σκοπιμότητες, για να συναντήσει τα κοινά οράματα όλων των νέων ανθρώπων».

Όσον αφορά στην πολιτική της κυβέρνησης για το περιβάλλον, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι από το 2004 έχει μπει σε εφαρμογή ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. «Εφαρμόζουμε στρατηγική που συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ είναι χαρακτηριστικό των επιλογών μας, όπως είπε, το γεγονός ότι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για τη νέα προγραμματική περίοδο διαθέτει περισσότερα από 4 δις ευρώ σε έργα και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Κάνουμε πράξη τη μεγάλη χωροταξική μεταρρύθμιση και η Ελλάδα αποκτά επιτέλους ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχεδιασμό». Πρόκειται είπε για μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα συμβάλει καθοριστικά στην αειφόρο ανάπτυξη, εκτίμησε, ενώ σημείωσε πως έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, μετά από μακρά διαβούλευση, το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο και το Ειδικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ακολουθούν τα Ειδικά Πλαίσια για τη Βιομηχανία και τον Τουρισμό, ενώ επίσης, έχουν ολοκληρωθεί και θα τεθούν σύντομα σε δημόσια διαβούλευση τα Ειδικά Πλαίσια για τις Παράκτιες Περιοχές και τον Ορεινό Χώρο. Το Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συμπλήρωσε, αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία υλοποίησης της νέας ενεργειακής πολιτικής και αφορά ειδικότερα την ανάπτυξη της «πράσινης ενέργειας».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι σεβόμαστε απόλυτα τις μετρήσιμες δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαστε, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, μια από τις τέσσερις μόνο χώρες της Ε.Ε., που είναι μέσα στους στόχους του Κιότο.

Η πολιτική μας αποδίδει καρπούς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «δώσαμε από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή μιας νέας ενεργειακής πολιτικής και ανάμεσα στ’ άλλα, εντάξαμε την "πράσινη ενέργεια" στο ισοζύγιο της χώρας και πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα».

Στο σημείο αυτό παρέθεσε και συγκεκριμένα στοιχεία λέγοντας ότι «το 2004 η εγκατεστημένη ισχύς της χώρας μας σε Ανανεώσιμες Πηγές ήταν 430 MegaWatt και σήμερα είναι στα 1350 MW». «Μέσα σε πέντε χρόνια πετύχαμε τριπλάσια αποτελέσματα σε σχέση με ό,τι είχε γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες. Στόχος μας είναι να φτάσουμε, έως το 2020, την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στο 20% της κατανάλωσης» επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.

Όπως επίσης ανέφερε, δίδονται κίνητρα σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου, να αποκτήσουν υποδομές και να υιοθετήσουν συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον, τίθενται σε εφαρμογή προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτιριακές υποδομές, ψηφίστηκε νόμος για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ προωθείται νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτικές διαδικασίες στην αιολική ενέργεια. Παράλληλα συνεχίζονται τα έργα για την επέκταση του φυσικού αερίου έτσι ώστε, μέχρι τα τέλη του 2010, να φτάνει σε ένα εκατομμύριο πολίτες.

Ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ο Αμβρακικός Κόλπος, ο Αχελώος και ο Εύηνος, οι φυσικές λίμνες της περιοχής, συνιστούν ένα πολύπλοκο οικοσύστημα, που αποσπά την προσοχή όλων μας. «Εξετάζουμε -συμπλήρωσε- κάθε πρόταση και ιδέα για τις καλύτερες εφικτές λύσεις στα ζητήματα που εγείρονται». Παράλληλα, όπως επεσήμανε, τόσο ο φορέας διαχείρισης του Αμβρακικού, όσο και ο φορέας διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, επιτελούν, με τη συνδρομή της κυβέρνησης, σημαντικό έργο, υπενθυμίζοντας ότι η ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας θεσμοθετήθηκε ως Εθνικό Πάρκο το 2006.

Όσον αφορά εξάλλου τη διεθνή οικονομική κρίση, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι οι διεθνείς εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα γίνονται ολοένα και δυσμενέστερες, για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ υφίστανται έντονη πίεση οι επιχειρήσεις, η ανάπτυξη, η απασχόληση, τα νοικοκυριά και οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Όλα αυτά απαιτούν αυξημένη στήριξη στους τομείς και τους συμπολίτες μας, που θίγονται πιο έντονα και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, σημείωσε υπογραμμίζοντας πως η διεθνής οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται ούτε με κρατικίστικες ιδεοληψίες, ούτε με νεοφιλελεύθερες εμμονές.

«Δεν αντιμετωπίζεται ούτε με συνταγές από περασμένες εποχές, ούτε ευχολόγια που προβάλλονται σαν σχέδια εξόδου από την κρίση. Έχουμε μπροστά μας μια εθνική πρόκληση. Και στην πρόκληση αυτή οφείλουμε να ανταποκριθούμε όλοι. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Όλοι οι κοινωνικοί εταίροι», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.