Κόσμος
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 12:04

Δυσκολότερος ο εντοπισμός του μποζονίου του Χιγκς

Το μυστηριώδες μποζόνιο του Χιγκς -το λεγόμενο και «σωματίδιο του Θεού»- που θεωρείται ότι δίνει μάζα σε άλλα σωματίδια της ύλης, είναι πιθανότατα ελαφρύτερο από ό,τι είχαν ελπίσει οι φυσικοί.

Το μυστηριώδες μποζόνιο του Χιγκς -το λεγόμενο και «σωματίδιο του Θεού»- που θεωρείται ότι δίνει μάζα σε άλλα σωματίδια της ύλης, είναι πιθανότατα ελαφρύτερο από ό,τι είχαν ελπίσει οι φυσικοί.

Κατά συνέπεια, η κούρσα για την ανεύρεσή του (που έχει ουσιαστικά εξελιχθεί σε κόντρα ανάμεσα στον ευρωπαϊκό επιταχυντή του CERN και στον αμερικανικό του Fermilab) θα είναι σημαντικά πιο δύσκολη πλέον, μετά από τα τελευταία αποτελέσματα των πειραμάτων του επιταχυντή Tevatron στο Ιλινόις.

Οι επιστήμονες του αμερικανικού επιταχυντή -που αγωνίζονται να προλάβουν τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, όσο το αντίπαλο δέος του CERN παραμένει εκτός λειτουργίας λόγω της γνωστής περυσινής βλάβης- ανακοίνωσαν ότι, σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις τους, το μποζόνιο του Χιγκς δεν είναι ένα σχετικά υψηλής μάζας σωματίδιο.

Συνεπώς αποκλείστηκε μια σημαντική και πιο εύκολη περιοχή έρευνας και τώρα οι προσπάθειες εντοπισμού πρέπει να επικεντρωθούν στη δυσκολότερη περιοχή χαμηλότερης μάζας, η οποία προκύπτει από τις συνεχείς συγκρούσεις σωματιδίων στο εσωτερικό του επιταχυντή Tevatron του Fermilab, που ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και παράγει δέκα εκατομμύρια συγκρούσεις σωματιδίων ανά δευτερόλεπτο.

Αυτό σημαίνει ότι οι φυσικοί του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN στη Γενεύη (που έχει προγραμματιστεί να συγκρούει σωματίδια με ενέργεια πενταπλάσιας ισχύος σε σχέση με τον αμερικανικό επιταχυντή) δεν θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν άμεσα το συγκριτικό πλεονέκτημά τους και να σημειώσουν μια γρήγορη επιτυχία, όταν ξαναλειτουργήσει ο ευρωπαϊκός επιταχυντής, μάλλον το φθινόπωρο.

Ο επιταχυντής του CERN, όταν «πιάσει δουλειά», εκτιμάται ότι γρήγορα θα προλάβει τον Tevatron και θα τον ξεπεράσει σε όγκο πειραματικών μετρήσεων, έχοντας καλύτερες πιθανότητες να βρει το μποζόνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ