Φθίνουσα πορεία ακολουθούν οι διανοητικές ικανότητες του ανθρώπου μετά τα 27 έτη –ηλικία που σηματοδοτεί την αρχή της γήρανσης - σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας.
Φθίνουσα πορεία ακολουθούν οι διανοητικές ικανότητες του ανθρώπου μετά τα 27 έτη –ηλικία που σηματοδοτεί την αρχή της γήρανσης - σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας.
Την έρευνα διεξήγαγε ο Δρ. Τίμοθι Σαλτχάουζ, ο οποίος διαπίστωσε υποχώρηση της λογικής, της ικανότητας εξεικόνισης του χώρου και της ταχύτητας σκέψης στα τέλη της τρίτης δεκαετίας στη ζωή του ανθρώπου. Ως εκ τούτου, οι θεραπείες που στοχεύουν στην ανακοπή της διαδικασίας γήρανσης θα πρέπει να ξεκινούν πολύ νωρίτερα, σύμφωνα με τον καθηγητή, η μελέτη του οποίου δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Neurobiology of Aging.
Στη διάρκεια της επταετούς έρευνας, 2.000 υγιείς άνθρωποι μεταξύ 18-60 ετών κλήθηκαν να λύσουν γρίφους, να ανακαλέσουν λέξεις, να παραθέσουν επιμέρους λεπτομέρειες και να διατάξουν στο χώρο σχήματα με γράμματα και σύμβολα προκειμένου να αξιολογηθεί η ευστροφία τους. Είναι τα ίδια τεστ που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της άνοιας.
Στα 9 από τα 12 τεστ, η ηλικία στην οποία παρατηρούνται οι καλύτερες επιδόσεις είναι κατά μέσο όρο τα 22 έτη. Μείωση της διανοητικής ικανότητας διαπιστώνεται αρχικά στα 27 έτη, παρότι ικανότητες όπως η μνήμη παραμένουν σταθερά έως την ηλικία των 37 ετών, κατά μέσο όρο, ενώ οι δεξιότητες που βασίζονται στη σωρευμένη γνώση, όπως οι επιδόσεις στα τεστ λεξιλογίου ή γενικών γνώσεων, ακολουθούν ανοδική πορεία έως τα 60 έτη.
Σύμφωνα με τη Ρεμπέκα Γουντ από το Alzheimer's Research Trust, «η πληρέστερη κατανόηση της συρρίκνωσης των διανοητικών ικανοτήτων παράλληλα με τη γήρανση θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι προκαλεί ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ».
«Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης: πρόκειται για φυσική ασθένεια που καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και εκδηλώνεται σε χιλιάδες ανθρώπους ακόμη και κάτω των 65 ετών», συμπληρώνει.
Πηγή: BBC