Πολιτική
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 17:53

ΣΥΡΙΖΑ: Προτάσεις για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας

Προτάσεις για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας την πρότασή του για σύσταση διακομματικής επιτροπής σχετικά με το ζήτημα.

Προτάσεις για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας την πρότασή του για σύσταση διακομματικής επιτροπής σχετικά με το ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «μέσα στις μέρες της μεγάλης κρίσης που ζούμε, αναδεικνύονται και πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα βίας». «Γεννιέται ένα αίσθημα φόβου στους πολίτες» πρόσθεσε και βάλλοντας κατά της κυβέρνησης συμπλήρωσε:

«Λυπόμαστε γιατί η κυβέρνηση και το σύστημα δεν μπορούν να δώσουν λύση στα πραγματικά προβλήματα της κρίσης και διαχειρίζονται και αυξάνουν τον φόβο. Μας κάνει εντύπωση η μεγάλη και πολλαπλή έλλειψη αποτελεσματικότητας της αστυνομίας σε σχέση με την προστασία του πολίτη, που δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και τη σκοπιμότητα ορισμένων κύκλων να εντείνουν αυτό το πρόβλημα στη χώρα μας και ενδεχομένως να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα ζητήματα».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τις παρουσίασε ο κ. Αλαβάνος, είναι οι ακόλουθες:

1. Αναδιοργάνωση των αστυνομικών τμημάτων με κριτήρια πληθυσμιακά, κοινωνικά και γεωγραφικά.

2. Ενίσχυση των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων, με σκοπό τη στήριξη του πολίτη, με ενσωμάτωση λειτουργιών, που έχουν ειδικοί, στεγανοί δυστυχώς και αδιαφανείς μηχανισμοί και που κυρίως χρησιμοποιούντα για την καθυπόταξη των εργαζόμενων και της νεολαίας

3. Ενιαίος φορέας για την αστυνομία με κατάργηση των θεσμών των ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων και την ένταξή τους στην ΕΛΑΣ, προκειμένου να υπάρχει μια υψηλή ποιότητα των στελεχών και των ανθρώπων της αστυνομίας.

4. Σύγχρονη εκπαίδευση αστυνομικού. Όχι στρατιωτικού, στη Θήβα ή στην Αυλώνα, καθώς και ίδρυση Πανεπιστημίου Αστυνομικών σπουδών.

5. ¶μεση συνεργασία της Αστυνομίας με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν αυτό δεν υπάρχει είναι ένα παθολογικό φαινόμενο και το ζούμε αυτό, σε ακραία μορφή, στο δήμο της Αθήνας. Επίσης, ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου των αστυνομικών.

6. Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης με βάση τις νέες μορφές εγκληματικότητας.

7. Αναγνώριση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού της εργασίας και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Οι αστυνομικοί να είναι εργαζόμενοι, που δουλεύουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ποιότητας και όχι σε συνθήκες αδιαφάνειας και καταδυνάστευσης και των ίδιων των δικαιωμάτων τους.

8. Αύξηση του βασικού μισθού σε επίπεδα τέτοια που οι αστυνομικοί να μην αναγκάζονται σε δεύτερη εργασία, ώστε να μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στον κοινωνικό ρόλο τον οποίο έχουνε.

9. Πλήρη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα στους εργαζόμενους αστυνομικού, όπως ζητάει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και να ακούγεται η γνώμη τους και οι προτάσεις τους.

10. Δημιουργία μόνιμης διακοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιλογή της ηγεσίας και τη δράση και λειτουργία της αστυνομίας.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης απέδωσε την εγκληματικότητα και την παραβατική συμπεριφορά, μεταξύ άλλων, στη φτώχεια, την κοινωνική ανισότητα και την περιθωριοποίηση μεγάλων στρωμάτων, υποστηρίζοντας πως αυτές αλλά και άλλες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με αδιαφορία. Ανέφερε ακόμη πως χρειάζεται μια αστυνομία αποτελεσματική και ταυτόχρονα δημοκρατική.