Επιστολή προς την Ελληνίδα ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη, απέστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, όπου μεταξύ άλλων προτείνει να υπάρξει «ένα σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας, μία διμερής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την εκπαίδευση και την ιστορία και ένα πλαίσιο συμφωνίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων». ΥΠΕΞ: «Όχι» σε παρελκυστικές τακτικές, καταλύτης η λύση στο πρόβλημα της ονομασίας.
Επιστολή προς την Ελληνίδα ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη, απέστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, όπου μεταξύ άλλων προτείνει να υπάρξει «ένα σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας, μία διμερής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την εκπαίδευση και την ιστορία και ένα πλαίσιο συμφωνίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, αφού σημείωσε ότι οι εν λόγω προτάσεις είναι γνωστές, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα πίστευε, πιστεύει και εφαρμόζει σχέσεις καλής γειτονίας και σε αυτό δεν εξαιρεί καμία χώρα». Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «πεποίθηση όλων είναι ότι οι προσπάθειές μας πρέπει να εστιαστούν στο ζήτημα της εκκρεμότητας της ονομασίας», το οποίο χαρακτήρισε «κομβικό» και στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ.
«Η λύση στο ζήτημα αυτό θα είναι και καταλύτης»,υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως «άλλου είδους χειρισμοί έχουν χαρακτήρα παρελκυστικής τακτικής και συνιστούν απόπειρα αναστροφής προτεραιοτήτων και απόπειρα εκτροπής της διαπραγμάτευσης από το αντικείμενό της».
Πάντως, ο κ. Κουμουτσάκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει απάντηση στην επιστολή.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης, ότι η κ. Μπακογιάννη θα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, μετά τις εκλογές που πραγματοποιούνται την προσεχή Κυριακή στη γείτονα, διευκρινίζοντας όμως ότι η επίσκεψη αυτή είναι απολύτως διακριτή και δεν αφορά ούτε τις διμερείς σχέσεις, ούτε την εκκρεμότητα της ονομασίας.
Όσον αφορά τους πατηρητές του ΟΑΣΕ στις εκλογές της ΠΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι θα υπάρξει συμμετοχή του ODIHR και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, αλλά η Ελλάδα -τόνισε- δεν θα στείλει Έλληνες παρατηρητές «για να μην δοθεί η παραμικρή δυνατότητα σκόπιμης παρερμηνείας ή σκόπιμης εμπλοκής της ελληνικής προεδρίας στα αποτελέσματα και την ποιότητα της εκλογικής διαδικασίας, από εκείνους στα Σκόπια που θα ήθελαν να κάνουν κάτι τέτοιο».