Κόσμος
Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:18

Γαλλία: Αυστηρότερες κυρώσεις σε συμμορίες νεαρών

Αυστηρότερες ποινές σε βάρος μελών νεανικών συμμοριών απαίτησε χθες ο συντηρητικός Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ενώ υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει κατά μέτωπον το φαινόμενο της βίας.

Αυστηρότερες ποινές σε βάρος μελών νεανικών συμμοριών απαίτησε χθες ο συντηρητικός Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ενώ υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει κατά μέτωπον το φαινόμενο της βίας.

Μια ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων με ρόπαλα και εργαλεία ως όπλα εισήλθε σε σχολείο την περασμένη εβδομάδα και τραυμάτισε περίπου 10 μαθητές και δασκάλους, σε μια ενέργεια που προκάλεσε σοκ στη χώρα.

Ο Σαρκοζί επισκέφθηκε το σχολείο, που βρίσκεται σε προάστιο του Παρισιού, χθες Τετάρτη, συνοδευόμενος από κορυφαία στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε πως θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την ανάσχεση της βίας.

«Και μόνο το γεγονός ότι κάποιος ανήκει σε συμμορία θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν έχω καμιά πρόθεση να αφήσω αυτού του είδους τα φαινόμενα να ριζώσουν».

Στη Γαλλία πιστεύεται πως υπάρχουν περίπου 200 νεανικές συμμορίες και ομάδες. Το 80% εξ αυτών, κατά ειδικούς, εδρεύει στην περιοχή της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την αστυνομία, ανάμεσά τους ξεσπούν συχνά συγκρούσεις που τρομοκρατούν τους κατοίκους και συνοδεύονται από σημαντικές υλικές καταστροφές.

Ο Σαρκοζί απαίτησε από την υπουργό Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί να καταρτίσει νέο νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της «κουλτούρας των συμμοριών». Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει είναι η επιβολή ποινών φυλάκισης τριών ετών σε βάρος όλων όσοι ενέχονται σε ομαδικές πράξεις βίας. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε επίσης να ενταθεί η αστυνόμευση στις περιοχές όπου καταγράφονται τα σοβαρότερα επεισόδια.

«Εάν αυτά τα κακοποιά στοιχεία θελήσουν να επιτεθούν στην Δημοκρατία, η απάντηση της Δημοκρατίας θα είναι η ισχύς και η δικαιοσύνη», είπε ο Σαρκοζί.

Τα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας και άλλων πόλεων, που αποτελούν γκέτο για τους πιο φτωχούς πολίτες, ανάμεσά τους τους γόνους μεταναστών από Αραβικές και Αφρικανικές χώρες, συνήθως πρώην αποικίες, είχαν βρεθεί στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου το 2005, όταν είχε ξεσπάσει εξέγερση που διήρκεσε μήνες με μεγάλες υλικές ζημιές και εκατοντάδες τραυματίες.

Οι κάτοικοι των προαστίων, και ειδικά οι νέοι, καταγγέλλουν τον κοινωνικό τους αποκλεισμό, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι τα προβλήματά τους θα αντιμετωπίζονταν.

Ο Σαρκοζί αναδείχθηκε ως η κυρίαρχη μορφή στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό ακριβώς εκείνη την περίοδο, καθώς, ως υπουργός Εσωτερικών, υιοθέτησε εξαιρετικά σκληρή φρασεολογία και πολιτική έναντι όσων μετείχαν στα επεισόδια.