Κόσμος
Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 10:50

Στις 6 και 7 Απριλίου ο Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία

Στις 6 και 7 Απριλίου θα επισκεφθεί την Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε αργά χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά την επίσκεψή του, ο πρόεδρος Ομπάμα θα έχει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία και θα παραστεί στο δεύτερο φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών στην Κωνσταντινούπολη.

Στις 6 και 7 Απριλίου θα επισκεφθεί την Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε αργά χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά την επίσκεψή του, ο πρόεδρος Ομπάμα θα παραστεί στο δεύτερο φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως διευκρίνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στην Ευρώπη με την επίσκεψή του στην Τουρκία. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία στις 6 Απριλίου στην ¶γκυρα, πριν μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να μετάσχει στο φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών.

«Οι συνομιλίες μας στις 6 και 7 Απριλίου στην Τουρκία με τον Μπαράκ Ομπάμα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ερντογάν σε εκπομπή του τηλεοπτικού ιδιωτικού δικτύου TGRT.

Οι διμερείς σχέσεις, το Ιράκ, το Ιράν, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, στην οποία η Τουρκία έχει ρόλο μεσολαβητή, καθώς και ο Λίβανος και η Κύπρος είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στην επίσκεψη αυτή, ανέφερε ο Ερντογάν.

Η Συμμαχία των Πολιτισμών, μια πρωτοβουλία που έλαβε η Ισπανία το Σεπτέμβριο του 2004 και την οποία υιοθέτησε ο ΟΗΕ, έχει στόχο την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, κυρίως ανάμεσα στον κόσμο της Δύσης και το μουσουλμανικό κόσμο. Το πρώτο φόρουμ της διεξήχθη το 2008 στη Μαδρίτη.

Όπως εξάλλου εκτίμησε σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν, η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες όπου ο πρόεδρος Ομπάμα ενδέχεται να εκφωνήσει βαρυσήμαντη ομιλία απευθυνόμενος στο μουσουλμανικό κόσμο.

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία είχε ανακοινωθεί στις αρχές Μαρτίου στην ¶γκυρα από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.