Κόσμος
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 11:47

Νέα συμβιβαστική πρόταση Ολι Ρεν για τις διαφορές Κροατίας-Σλοβενίας

Νέα συμβιβαστική πρόταση παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια επίλυσης των συνοριακών διαφορών της Σλοβενίας και της Κροατίας που αποτελούν εμπόδιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Ζάγκρεμπ με την Ε.Ε.

Νέα συμβιβαστική πρόταση παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια επίλυσης των συνοριακών διαφορών της Σλοβενίας και της Κροατίας που αποτελούν εμπόδιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Ζάγκρεμπ με την Ε.Ε.

Ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, παρουσίασε την πρόταση στους υπουργούς Εξωτερικών της Κροατίας, κ. Γκόρνταν Γιαντρόνκοβιτς και της Σλοβενίας, κ. Σάμουελ Ζμπόγκαρ, στη διάρκεια τριμερούς συνάντησης, χθες, στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι είναι ακόμη εφικτό να ολοκληρώσει η Κροατία τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση, το 2009.

«Διεξήχθη προκαταρτική συζήτηση με βάση ένα σχέδιο. Οι δύο πλευρές αναλύουν το σχέδιο και σύντομα θα καταθέσουν τις απόψεις τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του κ. Ρεν, Κριστίνα Νάγκι.

Έπειτα από τη συνάντηση, που διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες, ούτε οι υπουργοί Εξωτερικών της Κροατίας και της Σλοβενίας, ούτε ο κ. Ρεν δεν έκαναν δηλώσεις.

«Οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Ο Επίτροπος Ρεν θα ενημερώσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επίσης, θα έχει διαβουλεύσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ε.Ε. στην επόμενη συνεδρίασή τους, στην Τσεχία, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαρτίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στόχος της Επιτροπής - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση - είναι να βοηθήσει στην επίλυση των συνοριακών διαφορών και παράλληλα να επιτύχει απεμπλοκή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ώστε η Κροατία να εκπληρώσει το χρονικό στόχο ολοκλήρωσης των τεχνικών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του 2009.

Ήταν η τρίτη συνάντηση του Επιτρόπου Ρεν με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών μετά την κατ΄ αρχήν αποδοχή της πρότασης του κ. Ρεν να συμμετάσχει στις προσπάθειες επίλυσης των συνοριακών διαφορών διαμεσολαβητική ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας, κ. Μάρτι Αχτισάαρι.

Ο κ. Ρεν πριν από τη χθεσινή συνάντηση δήλωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν στο ενδεχόμενο υπογραφής κοινής δήλωσης, με την οποία θα επιβεβαιώνεται ότι κανένα έγγραφο ή ενέργεια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των δύο χωρών δεν προδικάζει τα σύνορά τους.

Η διαφωνία των δύο χωρών για μία μικρή λωρίδα γης και τα θαλάσσια σύνορα χρονολογείται από το 1991, όταν οι δύο χώρες ανεξαρτητοποιήθηκαν και είχε ως αποτέλεσμα η Σλοβενία το Δεκέμβριο του 2008 να προβάλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας.

Ο κ. Ρεν επανέλαβε ότι η Επιτροπή θεωρεί τη διαφωνία διμερές ζήτημα, αλλά συμφώνησε να διαμεσολαβήσει για να διατηρηθεί η πορεία ένταξης της Κροατίας στην Ε.Ε.

Ο κοινοτικός Επίτροπος υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί η διεύρυνση της Ε.Ε. που έχει βοηθήσει στη σταθερότητα στην Ευρώπη προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να αποκλείεται εξαιτίας της ανησυχίας για την οικονομική κρίση.

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες των δύο χωρών προειδοποιούν ότι οι συνοριακές διαφορές κλονίζουν τις στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και κάλεσαν τις κυβερνήσεις τους να επιλύσουν τη διαφορά.

Το ζήτημα των σχέσεων Κροατίας - Σλοβενίας θα τεθεί πρώτη φορά σε υπουργικό επίπεδο, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. αύριο και μεθαύριο στην Τσεχία.