Πολιτική
Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009 16:31

Το ΥΠΕΞ για το ενδεχόμενο συνάντησης Βαρθολομαίου - Ομπάμα

Αγνοια του προγράμματος της επίσκεψης του προέδρου Ομπάμα στην Τουρκία επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος, ερωτηθείς εάν τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψής του στη γείτονα.

Αγνοια του προγράμματος της επίσκεψης του προέδρου Ομπάμα στην Τουρκία επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος, ερωτηθείς εάν τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψής του στη γείτονα.

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης -σημείωσε- είναι ο θρησκευτικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Ο θεσμικός ρόλος του, το διεθνές του κύρος και η απήχησή του είναι μεγάλης εμβέλειας και γνωστά σε όλους. Το ίδιο ισχύει και για τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο σεβασμός, η αναγνωριση και η χωρίς εμπόδια άσκηση της λειτουργίας και της αποστολής του είναι θέματα μείζονος σημασίας,θέματα σεβασμού και προστασίας των θρησκευτικών ελευθεριών». Όπως εξάλλου επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, «τα ζητήματα αυτά δεν είναι διμερή, αλλά ευρύτερης σπουδαιότητας, απασχολούν την ΕΕ και σχετίζονται άμεσα, για τον λόγο αυτό,με την πορεία και την πρόοδο των ενταξιακών διαπργαματεύσεων της Τουρκίας» και πρόσθεσε ερωτηθείς αν γίνονται προσπάθειες από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών:

«Ανάλογο ενδιαφέρον για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών δείχνουν και οι ΗΠΑ. Είναι δε αυτονόητο ότι για τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και της Ελλάδας και ως χώρας - μέλους της Ε.Ε.. Υπ΄αυτή την έννοια το Υπουργείο Εξωτερικών και η υπουργός Εξωτερικών θέτουν το θέμα του Πατριαρχείου και τα συνδεδεμένα με αυτό ζητήματα, όπως το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με κάθε ευκαιρία και σε κάθε συνομιλητή. Αυτή είναι μια στάση που τηρείται και θα συνεχίσει να τηρείται και να εφαρμόζεται για όσο καιρό παραμένουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης».

Δεν τίθεται ζήτημα αμοιβαιότητας μεταξύ μουσουλμανικής μειονότητας και Οικουμενικού Πατριαρχείου

Σε ερώτηση αν η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, έθεσε κατά τη συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Δημήτριο, το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θερολογικής Σχολης της Χάλκης στην βάση αμοιβαιότητας με την πολιτική για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο κ.Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει εάν πράγματι η κ. Κλίντον διατύπωσε τέτοιες θέσεις, απέρριψε πάντως κάθε απόπειρα «διασύνδεσης ασύνδετων θεμάτων».

«Τα θέματα μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν συνδέονται και δεν συσχετίζονται.Δεν τίθεται θέμα αμοιβαιότητας στον σεβασμό και στην εφαρμογή πολιτικών για την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέτοιου είδους αμοιβαιότητα δεν νοείται στην εποχή μας. Και δεν νοείται γιατί καθήκον των δημοκρατικών κρατών είναι να σέβονται όλα τα δικαιώματα και να εφαρμόζουν τις σχετικές πολιτικές. Η Ελλάδα αυτό το πράττει. Η Τουρκία υπολείπεται», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.