Πολιτική
Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009 06:01

Βουλή: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το σ/ν για τις «εισπρακτικές εταιρείες»

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, από τους βουλευτές της πλειοψηφίας στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις λεγόμενες «εισπρακτικές εταιρείες», που πλέον ονομάζονται «εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις» και αποτρέπονται έναντι προστίμων, από το να μετέρχονται αθέμιτων πρακτικών για την πίεση των δανειοληπτών.

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, από τους βουλευτές της πλειοψηφίας στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις λεγόμενες «εισπρακτικές εταιρείες», που πλέον ονομάζονται «εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις» και αποτρέπονται έναντι προστίμων, από το να μετέρχονται αθέμιτων πρακτικών για την πίεση των δανειοληπτών.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος, έκανε δεκτή την πρόταση των εισηγητών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Βολουδάκη και Ζωΐδη, να απαγορευτεί η εκχώρηση είσπραξης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων σε τρίτους - όχι όμως και την πρόταση του Π. Λαφαζάνη, να επεκταθεί η απαγόρευση στο σύνολο των απαιτήσεων.

Ο κ. Βλάχος δέχθηκε έντονη κριτική από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Παπουτσή, για την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας, να πουλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές δανειοληπτών, ύψους 340 εκ. ευρώ, σε ιδιωτική εισπρακτική εταιρεία, έναντι 25 εκ. ευρώ.

«Πιστεύω στην εντιμότητά σας, αλλά η πώληση των οφειλών από την Εθνική είναι εγκληματική. Η Εθνική πούλησε με 7% παλιά δάνεια για να αρχίσουν οι εισπράξεις με ποταπό τρόπο» κατήγγειλε ο Γ. Καρατζαφέρης, ενώ ο Χ. Παπουτσής, υπενθύμισε πως σχετική ερώτηση είχε υποβάλλει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση:

«Πώς πουλά η "Εθνική" δικαιώματα; Δεν γνώριζε η τράπεζα πως ετοιμάζετε νομοσχέδιο που απαγορεύει την εκχώρηση δικαιωμάτων; 340 εκ. ευρώ και 130 χιλιάδες υποθέσεις καταναλωτικών χορηγήσεων, πουλήθηκαν έναντι 25 εκ. ευρώ και η εταιρεία που τις αγόρασε, στοχεύει στην είσπραξη όσων περισσότερων απαιτήσεων μπορεί. Η εταιρεία αυτή, τι θα κάνει τώρα;» αναρωτήθηκε ο κος Παπουτσής.

«Το τι έκανε ή τι θα κάνει η Εθνική, είναι δικό της θέμα» απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης. «Αυτό που νομοθετούμε, δεν αφήνει περιθώρια τέτοιων πρακτικών. Δεν θα πούμε τι ήξερε ή δεν ήξερε η Εθνική, αλλά το τι θα πρέπει να ξέρουν όλες οι Τράπεζες και φορείς από την ψήφιση του νόμου και μετά. Περιθώρια παρερμηνείας δεν υπάρχουν για κανέναν».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «νομιμοποιεί τους φουσκωτούς, τους μπόντιγκαρντς που θα πηγαίνουν να παίρνουν τα λεφτά. Πιστεύετε κε Βλάχο, ότι τα πάντα θα γίνονται «με το σεις και το σας» με ένα τηλεφώνημα;»

«Πλέον, δεν θα υπάρχουν εισπρακτικές εταιρείες. Βάζουμε τέλος σε μια πρακτική, που εδώ και δεκαετίες καταδυναστεύει τους πολίτες» απάντησε ο κος Βλάχος. «Το Σύνταγμά μας εξασφαλίζει ελεύθερη ανάπτυξη δικαιώματος επιχειρηματικής δράσης. Η ζωή μας δεν μπορεί να λειτουργεί με απαγορεύσεις αστυνομικού χαρακτήρα, αλλά με πλαίσιο και υπευθυνότητα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Πάνος Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε πως «είτε το θέλουμε, είτε όχι, οι εταιρείες αυτές λειτουργούν στο πλαίσιο των αναγκών της αγοράς και έτσι, βάζουμε τάξη στο απαράδεκτο τοπίο. Οι κυρώσεις ωστόσο, πρέπει να είναι πάρα πολύ αυστηρές. Δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το φαινόμενο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία βγαίνει πομπωδώς και βάζει πρόστιμα και όταν πάμε να κάνουμε ταμείο, για να δούμε πόσο πόνεσαν τα πρόστιμα, βλέπουμε πως ελάχιστα έχουν εισπραχθεί».

«Τα πρόστιμα είναι υψηλά - και μαζί με το μητρώο των εταιρειών που καταρτίζεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας του καταναλωτή» απάντησε ο Γ. Βλάχος.

Σημειώνεται πως ο κ. Παναγιωτόπουλος επανήλθε στις επιλογές της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την συμπεριφορά της τράπεζας, να διακόψει την συνεργασία της με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νικόλαος Γκατζής, ζήτησε να έρθει νομοσχέδιο που να αναθέτει την ενημέρωση στις τράπεζες αποκλειστικά. Όσο για την εξόφληση των απαιτήσεων των δανειοληπτών, κάλεσε την κυβέρνηση να τους βοηθήσει «με αναστολή των υποχρεώσεών τους, για όσο διάστημα είναι άνεργοι, ή έχουν περάσει στη μερική απασχόληση και τριήμερη εργασία - ακόμα και με κατάργηση των επιτοκίων».

Αντίστοιχες υπήρξαν και οι παρατηρήσεις της Ευαγγελίας Αμανατίδου-Πασχαλίδου και του Παναγιώτη Λαφαζάνη για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά ο τελευταίος, παρατήρησε πως με το νομοσχέδιο, ο ρόλος των εν λόγω εταιριών «γενικεύεται, γιατί έχουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται σε ένα βουνό από χρέη». Με αφορμή δε, την πώληση απαιτήσεων της Εθνικής, κάλεσε την κυβέρνηση, «να μην χρεοκοπήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, βάζοντάς το να τιτλοποιήσει δάνεια 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να εισπράξει το Δημόσιο. Μην το ληστέψετε κι αυτό».