Κόσμος
Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009 13:53

Εκκληση Ομπάμα για συναίνεση

Έκκληση προς τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη να θέσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα. Η σύνοδος του Λονδίνου πρέπει να απορρίψει τον προστατευτισμό, σημείωσε.

Έκκληση προς τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη να θέσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, απηύθυνε από το Λονδίνο ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Γνωρίζω ότι τα κράτη της G20 ακολουθούν, όπως πρέπει, τις δικές τους προσεγγίσεις… Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε παντού», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έφθασε σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα, προκειμένου να παραστεί στη σύνοδο της G20 την Πέμπτη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ο Ομπάμα δεσμεύτηκε να προτείνει ιδέες για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και να ακούσει τις αντίστοιχες των ξένων ηγετών, κατά τη διάρκεια της συνόδου. «Δεν ήρθα εδώ να δώσω διάλεξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας τα ημίμετρα. Έχουμε την ευθύνη να συντονίσουμε τις πράξεις μας και να επικεντρωθούμε στα κοινά σημεία και όχι στις επεισοδιακές διαφωνίες», υπογράμμισε.

Στην πρώτη του παρουσία στη διεθνή σκηνή από τότε που ανέλαβε την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιανουάριο, ο Ομπάμα βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να αποδείξει ότι η χώρα από την οποία ξεκίνησε η κρίση μπορεί να δώσει τη διέξοδο.

«Είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι στη συνάντηση αυτή θα φανεί η τεράστια συναίνεση σχετικά με την ανάγκη συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων», τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, επίσης, ότι η σύνοδος του Λονδίνου πρέπει να απορρίψει τον προστατευτισμό και να υποστηρίξει τις αναδυόμενες αγορές.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει πως η χώρα του, αλλά και η Γερμανία, δεν είναι ικανοποιημένες από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι. «Δεν θα συνδέσω το όνομά μου με μια σύνοδο που καταλήγει με μια ανακοίνωση ψευδών συμβιβασμών, η οποία δεν ασχολείται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε.

Η Ουάσινγκτον, έχοντας ήδη εγκρίνει «πακέτο» 787 δισ. δολαρίων για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ασκεί ισχυρές πιέσεις στα υπόλοιπα κράτη να «ρίξουν» και αυτά περισσότερα χρήματα στην αγορά. Ωστόσο, Γαλλία και Γερμανία, έχουν ταχθεί κατά των νέων χρηματοδοτικών πακέτων και υπέρ της θέσπισης ρυθμιστικών κανόνων στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε, από την πλευρά του, ότι οι συνομιλίες των χωρών της G20 θα είναι δύσκολες, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως το τέλος.

«Δεν θα είναι εύκολο να πετύχουμε συμφωνία», δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Είμαι πεπεισμένος ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα παραμείνει ως το τέλος», τόνισε.