Πολιτική
Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009 18:45

Κόντρα στη Βουλή για εισοδηματική πολιτική - οικονομία

Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου τόσο για την τροπολογία που αφορά εισοδηματική πολιτική και έκτακτη εισφορά όσο και για τη συνολική διαχείριση της κρίσης από πλευράς κυβέρνησης.

Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου τόσο για την τροπολογία που αφορά εισοδηματική πολιτική και έκτακτη εισφορά όσο και για τη συνολική διαχείριση της κρίσης από πλευράς κυβέρνησης.

Από πλευράς του, ο κ. Παπαθανασίου διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα και υπογράμμισε πως η πολιτική της μείωσης των φορολογικών συντελεστών των εισοδημάτων δεν αλλάζει και πως η αυτοτελής φορολόγηση δεν πρόκειται να καταργηθεί.

Πιο αναλυτικά, κληθείς από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή,«να διαψεύσει την νέα φοροεπιδρομή, ή να την επιβεβαιώσει», ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «όλα αυτά τα σενάρια, τα οποία ακούει και διαβάζει κανείς καθημερινά, δεν μας αφορούν. Δεν δουλεύουμε με διαρροές και δεν θ’ αρχίσουμε να διαψεύδουμε το οτιδήποτε».

Βάλλοντας κατά του κυβέρνωντος κόμματος, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως η ΝΔ λειτούργησε ως πολλαπλασιαστής της κρίσης, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας στην αγορά με δηλώσεις στελεχών της. Παράλληλα την επέκρινε για το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ, καθώς όπως υποστήριξε δεν αυξήθηκε η ρευστότητα στην αγορά, αλλά και για τα σχέδια που αφορούν τη μείωση των τελών ταξινόμησης των ΙΧ, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Παπαθανασίου.

Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Νικόλαος Γκατζής, αναφερόμενος στην τροπολογία, έκανε λόγο για «αντιδραστικές εφαρμογές, που βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πολιτικής, τις οποίες με πιστότητα ακολουθεί η Κυβέρνηση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «δεν πήρε θέση στην απόφαση της διοίκησης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που διορίζεται από σας, για παρακράτηση του μισού του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να ενισχυθεί το Ταμείο Πρόνοιας για να δώσει τα απαραίτητα εφάπαξ»

Τέλος, ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης υπολόγισε τα οφέλη της τροπολογίας για τον κρατικό προϋπολογισμό σε 100 εκ. ευρώ. «Αξίζουν πραγματικά τα 100.000.000 ευρώ, όλη αυτή την κοινωνική αναστάτωση την οποία δημιουργείτε; Έτσι θα πάμε μπροστά;»

Σημειώνεται πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς, το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης - κάτι που είχε ήδη ανακοινώσει ο κ. Παπαθανασίου στην αίθουσα.

Η τροπολογία ψηφίζεται αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια, με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ