Κόσμος
Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009 19:48

Πιο φιλόδοξες προσπάθειες για τους ρύπους ζητεί η ΕΕ από τις ΗΠΑ

Πιο φιλόδοξες προσπάθειες για την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα ζήτησε από τις ΗΠΑ ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις κλιματικές αλλαγές, στις Βρυξέλλες.

Πιο φιλόδοξες προσπάθειες για την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα ζήτησε από τις ΗΠΑ ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις κλιματικές αλλαγές, στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, ο Έλληνας Επίτροπος τόνισε ότι η πρόταση που κατατέθηκε την Τρίτη στο Αμερικανικό Κογκρέσο για μείωση των ρύπων, είναι ένα «ενθαρρυντικό βήμα», το οποίο θα διευκόλυνε την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ για μείωση των ρύπων είναι λιγότερο φιλόδοξο από το ευρωπαϊκό, ενώ παράλληλα αφήνει ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα. Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε την Τρίτη, στο Αμερικανικό Κογκρέσο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ θα πρέπει να μειωθούν σε σχέση με το 2005, κατά 20%, ως το 2020, κατά 42% ως το 2030 και κατά 83% ως το 2050.

«Η μείωση των εκπομπών αερίου κατά 20% ως το 2020 σε σχέση με το 2005, αντιστοιχεί σε μείωση κατά 5 - 6% σε σχέση με το 1990», δήλωσε ο Σ. Δήμας, αναφερόμενος στην αμερικανική πρόταση. Ο Έλληνας Επίτροπος υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 20% ως το 2020, σε σχέση με το 1990, και να τις μειώσει ως και 30%, αν επιτευχθεί παγκόσμια συμφωνία στην Κοπεγχάγη. «Η ευρωπαϊκή δέσμευση επιβάλλει να γίνουν συγκρίσιμες προσπάθειες και από τις άλλες αναπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς» ανέφερε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος. Ωστόσο, σημείωσε, ο Σ. Δήμας, η αμερικάνική πρόταση αποτελεί ένα «θετικό βήμα», ιδίως αν τη συγκρίνουμε με τους στόχους της κυβέρνησης Μπους, η οποία έκανε λόγο για μείωση των ρύπων από το 2025 και μετά.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα τη Λευκή Βίβλο για την προσαρμογή των κρατών μελών της ΕΕ στις κλιματικές αλλαγές, και τις δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες, δυνατόν, επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ευρώπη θα υποφέρει τα επόμενα χρόνια από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και κυρίως οι χώρες του Νότου. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι οι επιπτώσεις θα διαφέρουν από περιοχή και περιοχή, ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και τη μορφολογία του εδάφους. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή, τονίζει ότι τα μέτρα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες, θα πρέπει να μελετηθούν σε επίπεδο κρατών μελών και περιφερειών.

«Ακόμα και αν εκμηδενίζαμε τις εκπομπές αερίων, σε αυτό το στάδιο, δεν είναι δυνατόν να αποτρέψουμε την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της» ανέφερε ο Σ. Δήμας, τονίζοντας ότι είναι επείγουσα ανάγκη να προετοιμαστούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Σύμφωνα με τον Σ. Δήμα η λειψυδρία θα πλήξει 14 κράτη μέλη, δηλαδή 100 εκατομμύρια κατοίκους. «Από το 1998 ως σήμερα, είδαμε 100 μεγάλες πλημμύρες, με απολογισμό, πάνω από 700 νεκρούς, μισό εκατομμύριο εκτοπισμένους και ζημιές ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ