Κόσμος
Σάββατο, 04 Απριλίου 2009 18:16

O Αντερς Φογκ Ράσμουσεν νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ

Σε συμφωνία για την ανάληψη της θέσης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ από τον Δανό πρωθυπουργό, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, κατέληξαν σήμερα οι ηγέτες των χωρών - μελών της Συμμαχίας, αφού πρώτα έκαμψαν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Σε συμφωνία για την ανάληψη της θέσης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ από τον Δανό πρωθυπουργό, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, κατέληξαν σήμερα οι ηγέτες των χωρών - μελών της Συμμαχίας, αφού πρώτα έκαμψαν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, μετέδωσε το δανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Όπως είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη στις «εγγυήσεις» που προσφέρθηκαν στην ¶γκυρα από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Την οριστικοποίηση της επιλογής Ράσμουσεν επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Σέφερ, κατά το πέρας της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στο Στρασβούργο. «Ο καθένας μας είναι πλήρως πεπεισμένος πως ο Ανγκες Φογκ Ράσμουσεν είναι η καλύτερη επιλογή για τη Συμμαχία», τόνισε ο Σέφερ. «Αισθάνομαι πως αυτό με τιμά αφάνταστα», απάντησε ο Ράσμουσεν, που βρισκόταν στο πλευρό του Σέφερ.

Όπως διευκρίνισε ο απερχόμενος γ.γ. του ΝΑΤΟ, η απόφαση για την επιλογή του κ. Ράσμουσεν ήταν ομόφωνη, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει αρχικά, η τουρκική πλευρά. «Η αίσθηση της ανάγκης για ενότητα ήταν αυτή που μας οδήγησε στην επίτευξη συμφωνίας στο πρόσωπο του Ράσμουσεν», σημείωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ο νέος γγ του ΝΑΤΟ θα αναλάβει τα καθήκοντά του από την 1η Αυγούστου.

Οπως έκανε γνωστό κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κοπεγχάγη, ο 56χρονος Ράσμουσεν πρόκειται να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της χώρας του στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος. Πιθανότερος διάδοχός του στην πρωθυπουργία είναι ο συνεργάτης του από το Φιλελεύθερο Κόμμα, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, 44 ετών, νυν υπουργός Οικονομικών.