Πολιτική
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2009 11:53

Ερώτηση Αλ. Παπαρήγα στον Πρωθυπουργό για την εξομοίωση ορίων συνταξιοδότησης

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών, κατέθεσε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών, κατέθεσε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Συγκεκριμένα, η κ. Παπαρήγα χαρακτηρίζει «αντιδραστικές» και «αντιασφαλιστικές» τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η απόφαση που εκδόθηκε «σε βάρος των γυναικών δημοσίων υπαλ-λήλων, αλλά και γενικότερα σε βάρος όλων των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας μας».

«Η ίδια αυτή απόφαση μετατρέπει την κύρια δημοσιοϋπαλληλική σύνταξη από κοινωνική, σε επισφαλή επαγγελματική – ανταποδοτική», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται επίσης τα ακόλουθα:

«Με βάση αυτήν την απόφαση, χιλιάδες γυναίκες δημόσιες υπάλληλοι που έχουν διατηρήσει κάποια δικαιώματα για πρόωρη συνταξιοδότηση, θα εξαναγκαστούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους μέχρι την ηλικία των 65 ετών, δηλαδή για 5 έως 17 χρόνια επιπλέον.

Πρόκειται για μια απόφαση που υποκριτικά, στο όνομα της εξίσωσης και της ισοτιμίας των γυναικών, παραγνωρίζει τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας στην αναπαραγωγή, στην οικογένεια, στο σπίτι κλπ., που φθείρουν σημαντικά τον γυναικείο οργανισμό. Παραγνωρίζει ορισμένες υπαρκτές φυσιολογικές βιολογικές διαφορές που σε καμία περίπτωση δεν αιτιολογούν ανισότητα. Επομένως οι προσωπικές οικογενειακές και κοινωνικές συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι οδυνηρές.

Με βάση και τις φραστικές κυβερνητικές αντιρρήσεις σ’ αυτήν την απόφαση του ευρωδικαστηρίου, ερωτάται η κυβέρνηση:

• Τι μέτρα θα πάρει ώστε να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση σε βάρος των γυναικών αλλά και για να μην αλλοιωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της συνταξιοδότησης όλων των δημοσίων υπαλλήλων;

• Τι μέτρα θα πάρει ώστε να αναγνωριστούν τα σύγχρονα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους;»