Κόσμος
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2009 12:37

Στην ¶γκυρα ο Μπαράκ Ομπάμα

Με την καθιερωμένη επίσκεψη στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψη του στην Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος, την πρώτη που πραγματοποιεί με τη νέα του ιδιότητα σε μουσουλμανική χώρα.

Με την καθιερωμένη επίσκεψη στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψη του στην Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος, την πρώτη που πραγματοποιεί με τη νέα του ιδιότητα σε μουσουλμανική χώρα.

Στόχος της επίσκεψης, η αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, την ώρα που οι ΗΠΑ επιχειρούν να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας με το μουσουλμανικό κόσμο.

«Ο πρόεδρος θα συζητήσει την ανάγκη ΗΠΑ και Τουρκία να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως η απειλή της τρομοκρατίας, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, οι σχέσεις με το Ιράν και ο κοινός στόχος για ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε ισχύ. Ελεύθεροι σκοπευτές και αστυνομία βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ έχουν απαγορευθεί οι πτήσεις πάνω από την ¶γκυρα. Περίπου 9.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης που θα αποτελέσει τον επόμενο σταθμό του προέδρου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Μικρές ομάδες πραγματοποίησαν αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις σε ¶γκυρα και Κωνσταντινούπολη. Η δημοτικότητα της Αμερικής ανάμεσα στους Τούρκους υποχώρησε στο ναδίρ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους, κυρίως λόγω του πολέμου στο Ιράκ. Ωστόσο ο Ομπάμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Ο τουρκικός Τύπος σήμερα περιείχε ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τον Αμερικανό πρόεδρο, με την Hurriyet να γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Καλωσήρθατε κ. πρόεδρε».

Καθ’ οδόν προς την ¶γκυρα, ο Ομπάμα δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της χώρας για να γίνει μέλος της ΕΕ. «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να πλησιάσουν τους μουσουλμάνους σαν φίλους, γείτονες και συνεταίρους στην καταπολέμηση της αδικίας, της αδιαλλαξίας και της βίας, χτίζοντας μια σχέση με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και το αμοιβαίο συμφέρον. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα ότι είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτή την ατζέντα κι ένα μέσο για να προσδέσουν στενά τη χώρα αυτή στην Ευρώπη», όπως είπε.

¶μεση υπήρξε η αντίδραση του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είπε ότι αποτελεί απόφαση της Ευρώπης ποιος θα γίνει μέλος της, συμπληρώνοντας ότι προσωπικά ήταν πάντα εναντίον της ένταξης της Τουρκίας. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ δήλωσε ότι αν και οι στενοί δεσμοί με την ¶γκυρα είναι σημαντικοί, η μελλοντική της θέση στην Ευρώπη είναι υπό συζήτηση.

Πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ομπάμα συμμετείχε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Γαλλία όπου συνέβαλε στην κάμψη των αντιστάσεων της Τουρκίας στο διορισμό του Δανού πρωθυπουργού ¶ντερς Φογκ Ράσμουσεν ως νέου γενικού γραμματέα της συμμαχίας.

«(Ο πρόεδρος Ομπάμα) εξέπεμψε πολύ θετική ενέργεια. Αντιδράσαμε θετικά σε αυτό. Ελπίζουμε ότι οι υποσχέσεις θα τηρηθούν», ήταν το σχόλιο του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.