Πολιτική
Τρίτη, 07 Απριλίου 2009 02:21

Boυλή: Δεκτή η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής

Mε την ονομαστική - μυστική ψηφοφορία oλοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη, στην υπόθεση εκβιασμού από συνεργάτες του νυν βουλευτή Δωδεκανήσου που κατήγγειλε ο εφοπλιστής Φώτης Μανούσης, για να επηρεασθεί το αποτέλεσμα διαγωνισμών για τις «άγονες γραμμές».

Mε την ονομαστική - μυστική ψηφοφορία oλοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη, στην υπόθεση εκβιασμού από συνεργάτες του νυν βουλευτή Δωδεκανήσου που κατήγγειλε ο εφοπλιστής Φώτης Μανούσης, για να επηρεασθεί το αποτέλεσμα διαγωνισμών για τις «άγονες γραμμές».

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής ψήφισαν 215 βουλευτές, κατά 67, έξι ψήφισαν "παρών", ενώ υπήρξαν και έξι λευκά.

Υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης Παυλίδη τάχθηκαν οι εισηγητές των κομμάτων, κατά την έναρξη της συζήτησης επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση σχετικής «προανακριτικής επιτροπής» της Βουλής. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάρκος Μπόλαρης, που επέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για «συγκάλυψη των υποθέσεων των υποκλοπών, των καρτέλ, του ΓΕΡΜΑΝΟΥ, της SIEMENS και του Βατοπαιδίου», ζήτησε από το σώμα «να δώσουμε την ευκαιρία στον πρώην Υπουργό να αποδείξει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται στην δικογραφία, για να μπορεί και ο ίδιος κι εμείς να κυκλοφορούμε έξω χωρίς συναισθήματα ενοχής».

Εκ μέρους της πλειοψηφίας, ο βουλευτής Δράμας Μαργαρίτης Τζίμας είπε ότι αυτό που προέχει είναι να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση, ότι η ΝΔ είναι ανοικτή στη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση και ότι οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Παράλληλα τόνισε ότι η ΝΔ ήταν πάντα υπέρ της διαφάνειας, όπως φάνηκε στην υπόθεση των ΤΟΡ-Μ1, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που απέκρουσε τη διερεύνηση υποθέσεων του «ξυστό», του ναυαγίου «Σάμινα», των παράνομων ελληνοποιήσεων, με κορυφαία τη «ληστεία» του ΧΑΑ.

«Παρά το γεγονός ότι η πείρα μας από τη σύσταση επιτροπών δεν είναι ενθαρρυντική, θα αξιοποιήσουμε και την κοινοβουλευτική διαδικασία για να συμβάλουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας στην υπόθεση Παυλίδη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχουν στοιχεία που δικαιολογούν και επιβάλουν την περαιτέρω διερεύνησή της» είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ι. Γκιόκας. Όπως σημείωσε ο βουλευτής Αττικής του Κομμουνιστικού Κόμματος, τα σκάνδαλα δεν οφείλονται μόνο στις μίζες και στις συναλλαγές αλλά στην αντιλαϊκή-φιλομονοπωλιακή πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου.

Το περιεχόμενο του διαβιβαστικού της υπόθεσης Παυλίδη δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αμφισβητήσεις είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης που τάχθηκε υπέρ της σύστασης της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής. Το καρτέλ της ακτοπλοΐας ζει και βασιλεύει και διαπλέκεται με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, συμπέρανε ο κ. Τσούκαλης από την ανάγνωση του εισαγγελικού φακέλου. Κάθε διαφορετική απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής, αποτελεί πλήγμα για το κύρος του πολιτικού κόσμου και για την ίδια τη δικαιοσύνη πρόσθεσε.

Ο βουλευτής ΑΆ Αθηνών του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης συμφώνησε με τη σύσταση της ειδικής επιτροπής και ζήτησε την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε να εξισωθεί ο χρόνος παραγραφής αδικημάτων των πολιτικών με αυτόν των πολιτών. Παράλληλα, είπε ότι είναι επαρκέστατα τα στοιχεία του δικαστικού φακέλου για να εξετάσει η Βουλή την υπόθεση και υπογράμμισε ότι όποιος πιστεύει στην αθωότητά του θέλει τη σύσταση της επιτροπής για να αποδείξει ότι κακώς κατηγορείται.

«Δεν παραιτούμαι, δεν ανεξαρτητοποιούμαι, δεν αποστασιοποιούμαι»

«Δεν παραιτούμαι, δεν ανεξαρτητοποιούμαι, δεν αποστασιοποιούμαι», τόνισε ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή, επί της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα διαλευκάνει την υπόθεση που τον αφορά.

Ο κ. Παυλίδης χαρακτήρισε τον καταγγέλλοντα εφοπλιστή Φώτη Μανούση, «αναξιόπιστο και συκοφάντη» και εξέφρασε πικρία κι έκπληξη για την στάση της Δικαιοσύνης απέναντι στις αιτιάσεις του:

«Για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τρίτα πρόσωπα, δεν θα μιλήσω. Αλλά να υιοθετούνται αποκλειστικά και μόνον, οι θέσεις ενός γνωστού στην αγορά. Μου κάνει εντύπωση, ότι ένας ανακριτής υιοθετεί μόνον τα κατατιθέμενα από τον Μανούση και δύο υπαλλήλους του, που σύρει κάθε φορά. Και αυτοί, πονηρούληδες λένε, «μας είπε ότι είδαμε το τάδε»?»

«Εγώ τον γνώρισα γενικό γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αν κάπου πρέπει να επεμβαίνουν τα κόμματα - γιατί τα κόμματά μας, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν πληρώσει κάτι τέτοιους - πρέπει να επεμβαίνουν σΆ αυτές τις καταστάσεις: Με συνοπτικές διαδικασίες, μεγαλοαξιωματούχοι ξαφνικά βρίσκονται καναλάρχες, εφοπλιστές και τους πληρώνουμε! Εγώ πληρώνω Μανούση! Μανούση!» ανέφερε ο κος Παυλίδης.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο πρώην υπουργός υποστήριξε, πως ο εφοπλιστής τον είχε απειλήσει πως αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά του, θα άνοιγε το στόμα του. «Λέει ο Μανούσης - και το χωνεύει ο ανακριτής - πως ενώ είχε μειοδοτήσει σε διαγωνισμό της 23ης/11/2006, εγώ έδωσα την ανάθεση αλλού. Είναι τέτοια όμως η διαδικασία των διαγωνισμών, που δεν μπορείς να παρέμβεις. Ο διαγωνισμός για τον οποίον ομιλεί, τον έβγαλε μειοδότη. Ο ανταγωνιστής του προσφεύγει στο ΣτΕ και ο ομιλών υπογράφει κατακύρωση υπέρ Μανούση. Έπεται προσφυγή κατά της αποφάσεως του υπουργού. Ο επόμενος υπουργός υπέγραψε ένα χρόνο μετά. Όπου είχε δίκιο, υπογραφές έπαιρνε. Όπου δεν είχε, δεν έπαιρνε?»

Η ουσία κατά τον κο Παυλίδη, βρίσκεται ωστόσο αλλού: Στο ότι ο εφοπλιστής, «είχε λάβει μέρος σε έναν διαγωνισμό στις 16/3/2007, με χαρτιά περίεργα. Παρουσίαζε ένα βαπόρι πως μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα πάνω από 20 μίλια. Το ΕΜΠ, η Σχολή Ναυπηγών, είναι σύμβουλός μας. Έστειλα τα χαρτιά στο Πολυτεχνείο, εκείνοι κάνουν το ραπόρτο και φαίνεται πως έμαθε τι χαρτί ετοιμάζεται και έβαλε μπροστά να δουλέψει η μηχανή. Το χαρτί συνετάγη Παρασκευή 27 Απριλίου του 2007 και λέει πως το πλοίο δεν επιτυγχάνει την ταχύτητα αυτή. Σου λέει «αν αυτός ο κέρβερος το δεχτεί, τη χάσαμε τη δουλειά»?»

Την ίδια ημέρα, ο κος Παυλίδης δέχεται τηλεφώνημα από το πρωθυπουργικό γραφείο - και φάκελο που είχε φέρει υπάλληλος του Μανούση, με δύο φωτογραφίες του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού, Παναγιώτη Ζαχαρίου. «Όταν είναι κάποιος συνεργάτης του κόμματος, και στο γραφείο του θα πας και στο σπίτι του» ανέφερε ο κος Παυλίδης. Οι φωτογραφίες είχαν τραβηχθεί από τις κάμερες του γραφείου του εφοπλιστή. «¶νθρωπος που πάει να εκβιάσει, πάει κάτω από τις κάμερες; Και τι μου τις έστειλε τις φωτογραφίες, να τις κορνιζάρω; Αν αυτό δεν είναι εκβιασμός, τότε τι είναι; Γιατί λέει ο κος Ντογιάκος, δεν προβλέπει η νομοθεσία ότι η φωτογραφία συνιστά αμάρτημα και το έστειλε στο αρχείο. Εσείς πώς θα το παίρνατε; Εκβιασμός!»

Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του κου Παυλίδη, πως από τον διαγωνισμό αυτό, ο κος Μανούσης θα εισέπραττε 20.124.000 ευρώ. «Ο περί ου ο λόγος κύριος, επί 37 γραμμών πήρε τις 12. Επί Μανώλη Κεφαλογιάννη, μάζεψε πάνω από 30 εκ. ευρω. Καταθέτω διαμαρτυρίες όλου του ΒΑ Αιγαίου, «απαλλάξτε μας από τα βαπόρια του». Μέσα σΆ εκείνο το κλίμα, εζήσαμε και ατυχώς ζούμε μέχρι σήμερα. Ο κύριος ο οποίος έστελνε γράμματα, «γνωρίζετε ποιος είμαι, και τους αγώνες μου για την παράταξη» ενόμιζε πως θα διάτρητε το υπουργείο και τους συνεργάτες του. Έχει ρημάξει τους πράκτορες. Στην Επιτροπή, αν συσταθεί, δεν θα το πιστεύετε: Θα παρελάσει η στρατιά του Αιγαίου από δω! Πιθανώς να βοηθήσει να καταλαγιάσουν οι κατεργάρηδες?»

Ο κος Παυλίδης παρείχε επίσης και διευκρινίσεις για την αγορά ακινήτου εκ μέρους της κόρης του, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος κατέθεσε όλα τα απαραίτητα παραστατικά στον ανακριτή, παρότι έβλεπε πως ο τελευταίος «διέρρεε όλες τις πληροφορίες στον Τύπο».

«Το διαμέρισμα της κόρης μου αγοράστηκε Ιούλιο του 2005 και εξοφλήθηκε τη ενισχύσει (δάνειο) του αδελφού μου Αναστασίου, ο οποίος είναι εδώ - ήρθε από τη Ν. Αφρική, στο πλευρό μου, εδώ! Τον έψαχναν οι δημοσιογράφοι σαν τον Λίβιγκστον. Και πώς ηγοράσθη; Εντολή, ανελήφθη ποσόν 210.000 ευρώ. Η πηγή καθαρή, προϊόν εργασίας ενός μετανάστου, ο Θεός να τον έχει καλά, είναι το αποκούμπι μου. Τελείωσε η αγορά, εξοφλήθη το διαμέρισμα».

«Βρήκαμε ένα ημιερείπιο σε καλό κόστος. Κατασκευή 1972. Πέρασε ο καιρός να δώσουμε κάτι πίσω στον αδελφό μας. Και μετά από 1 χρόνο, δάνειο 130.000 ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Παρέμεινε το δάνειο εκεί, ο αδελφός μου δεν είχε ανάγκη να το εισπράξει, επί 4 μήνες απερρόφα δόσεις ως συνήθως το Ταμιευτήριο - και το 2006 Νοέμβριο, παραμένει στο ψυγείο. Ψυγείο άγγιχτο. Γυρνά ο αδελφός μου και μόλις περάσαν οι γιορτές, μας λέει «δεν έχω ανάγκη». «Τι δόσεις δίνεις;». «800 ευρώ το μήνα». «Μα έτσι, πάει ο μισός σου μισθός! Κράτα ό,τι μπορείς να εξυπηρετήσεις και το υπόλοιπο δώστο πίσω». Και πήρε 100.000 διΆ επιταγής η κόρη μου και το Ταμιευτήριο στις 11/1 της έδωσε το μαγικό χαρτάκι, «πρόωρη μερική εξόφληση δανείου»?»

«Τι σχέση έχουν αυτά, με τα κατοστάρικα που λέει πως έδωσε ο Μανούσης; Λέει πως τα έδωσε με συνεργάτη του. Ο αναξιόπιστος, ο συκοφάντης! Δεν μπορεί ο ανακριτής αυτά να τα διαβάσει; Οι πάντες όπου μίλησα κατάλαβαν - δεν τα κατάλαβε ο εισαγγελέας. Και συσχετίζει τη συκοφαντία του Μανούση και συντάσσει κεφάλαιο ολόκληρο. Από κει και πέρα, βγάλτε συμπεράσματά σας» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Στην κατακλείδα της ομιλίας του, ο κος Παυλίδης θεώρησε σκόπιμο να διευκρινίσει την στάση που πρόκειται να κρατήσει ως κυβερνητικός βουλευτής:

«Μεταξύ υμών, υπάρχουν πρόσωπα που γνωρίζουν την περιπέτεια της ζωής μου. ΓιΆ αυτό και δεν δέχομαι υποδείξεις, σαν αυτές που βγαίνουν, οδηγίες προς ναυτιλομένους: αβαρία δηλαδή - ναυτικών Ροδίων νόμος - πετάμε το φορτίο στη θάλασσα, άνευ αποζημιώσεως μάλιστα, για να σωθούμε. Όχι κοι συνάδελφοι. Υποδείξεις «κατά συνείδησιν» οι πάντες. Και οι ψηφίζοντες και ο μη ψηφίζων. Εγώ δεν ψηφίζω απόψε, αλλά λειτουργώ κατά συνείδησιν. Δεν αποστασιοποιούμαι, αλλά είμαι μες στα πράγματα».

«Δεν ανεξαρτητοποιούμαι. Ανεξαρτητοποίηση σημαίνει 150 βουλευτάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και αν δεν γίνει κάτι άλλο, πάμε για εκλογές. Παραγραφή δηλαδή. Δεν επεδίωξα παραγραφή, καμία απολύτως. Και επιπροσθέτως, δεν παραιτούμαι. Παραιτούνται οι έχοντες διαφωνήσει με το κόμμα, ή την κυβέρνηση. Έχω ζήσει τέτοιες καταστάσεις εδώ. Δεν παραιτούμαι. Παραμένω στη θέση μου, υπήκων εις όσα το Σύνταγμα, οι νόμοι και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει. Και δεν δέχομαι την θεωρία των διευκολύνσεων. Διευκολύνει δηλαδή κανείς το κόμμα, παραδεχόμενος πως είναι κατεργάρης;»

«Παραμένω στη θέση μου. Αν ψήφιζα απόψε, θα ψήφιζα ναι. Ευχαριστώ» κατέληξε ο κος Παυλίδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ