Η πρώτη δύσκολη νύχτα μετά από τον ισχυρό σεισμό που κόστισε τη ζωή σε 179 ανθρώπους στην κεντρική Ιταλία περιγράφεται με μελανά χρώματα από τους επιζήσαντες, που πέρασαν το βράδυ τους στην ύπαιθρο με το φόβο των μετασεισμών.
Η πρώτη δύσκολη νύχτα μετά από τον ισχυρό σεισμό που κόστισε τη ζωή σε 179 ανθρώπους στην κεντρική Ιταλία περιγράφεται με μελανά χρώματα από τους επιζήσαντες, που πέρασαν το βράδυ τους στην ύπαιθρο με το φόβο των μετασεισμών.
Στο Σαν Σίστο, σε ένα μεγάλο πάρκινγκ στις παρυφές της πόλης Λ’ ¶κουιλα, δεκάδες κάτοικοι πέρασαν τη νύκτα στα αυτοκίνητά τους για να προστατευθούν από το κρύο, αφού η θερμοκρασία έπεσε στους 0ο C.
«Δεν είχαμε παρά έναν καφέ. Κανείς δεν ασχολείται μαζί μας», λέει ο 30χρονος Τζοβάνι, από το χώρο όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει ένα αυτοσχέδιο κάμπινγκ στον ανοικτό χώρο κάτω από τους πυλώνες υψηλής τάσης που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα την πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπρούτσο.
Η ¶ννα, μια ηλικιωμένη γυναίκα, με μία κουβέρτα στους ώμους, μουρμουρίζει ότι θέλει να επιστρέψει στο σπίτι της. Αλλά οι γείτονές της διαφωνούν: «Στη 01.30 τη νύκτα σημειώθηκαν τρεις ισχυρές δονήσεις. Θα ήταν τρέλα να επιστρέψουμε τώρα», λένε.
Ένα νεαρό ζευγάρι με το μωρό του ηλικίας τριών μηνών πέρασε τη δεύτερη νύκτα του στο αυτοκίνητο, προτιμώντας να μείνει μακριά από το σπίτι όσο το έδαφος συνεχίζει να σείεται.
Πολλές συνοικίες της πόλης δεν έχουν ηλεκτρικό και νερό, ενώ τα συνεργεία δεν έχουν προλάβει να εγκαταστήσουν παντού καντίνες και χημικές τουαλέτες.
Στο κέντρο της πόλης η κατάσταση είναι λιγότερο χαώδης και οι κάτοικοι συγκεντρώνονται γύρω από τις μπλε σκηνές της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, όπου γίνεται διανομή ζεστών ροφημάτων και μικρών γευμάτων.
Μέχρι τις 07.00 σήμερα είχαν σημειωθεί περισσότερες από 280 μετασεισμικές δονήσεις, η ισχυρότερη, μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ολοι οι κάτοικοι έχουν στα χέρια τους μια ειδική έκδοση της εφημερίδας Il Messaggero, που διανεμήθηκε δωρεάν, με εικόνες από την κατεστραμμένη πόλη τους, τις επιχειρήσεις διάσωσης και τα φέρετρα.
Τουλάχιστον 1.950 πυροσβέστες εργάζονται στην επαρχία Αμπρούτσο, μετέδωσε το ραδιόφωνο, αλλά επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο