Πολιτική
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2009 12:30

Γ. Παπανδρέου: «Ζητάτε ασυλία από τις ευθύνες σας»

«Αυτή που ψάχνει άσυλο είναι η κυβέρνηση, ζητάτε ασυλία από τις ευθύνες και τις αδυναμίες σας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, απαντώντας στα όσα είπε ο νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

«Αυτή που ψάχνει άσυλο είναι η κυβέρνηση, ζητάτε ασυλία από τις ευθύνες και τις αδυναμίες σας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, απαντώντας στα όσα είπε ο νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

«Εχετε διαλύσει κάθε έννοια ευνομούμενης πολιτείας. Περιγράψατε την κατάσταση σαν να ήσαστε ένας τρίτος σχολιαστής», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Εμείς -τόνισε- είμαστε αυτοί που καταδικάζουμε τη βία. Εσείς αποτύχατε με τη δημιουργία της ανομίας και την αδυναμία σας να αποτρέψετε τέτοια φαινόμενα. Δεν έχετε την ευαισθησία να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για το αισθημα ανασφάλειας που αισθανεται ο πολιτης».

«Δεν είστε ικανοί ούτε στοιχειωδώς να προστατέψετε την ασφάλεια των πολιτών και το κύρος της χώρας ώστε να μη γινόμαστε η πρώτη κακή και κωμική είδηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Το έγκλημα πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο κατά την κυβέρνησή σας. Οι πολίτες αισθάνονται ανυπεράσπιστοι από μία κυβέρνηση που αφησε το κοινό εγκλημα να αλωνίζει στις πόλεις και τα χωριά μας, με την τρομοκρατία να επανεμφανίζεται, υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε:

« Αντί να δείτε κατάματα τις πραγματικές σας ευθύνες ψαχνετε για αλλοθι για την πραγματική σας ευθυνη. Οι ευθύνες αλλού όπως πάντα, μήπως για όλα φταίει η διεθνής κρίση; Μήπως για όλα φταίει το κακό ΠΑΣΟΚ; Δεν μπορείτε πια να κρυβεστε, παραλάβατε τα σώματα ασφαλείας σε υποδειγματική κατάσταση, παραλάβατε την αστυνομία των ολυμπιακών που είχε εξαρθρώσει τη 17 "Νοέμβρη". Οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση είναι όλες δικές σας. Αυτή που ψάχνει άσυλο είναι η κυβέρνηση, ζητάτε ασυλία από τις ευθύνες σας. Ζητάτε να αποδράσετε από την αδυναμία σας να αντιμετωπίσετε τις πραγματικές αιτίες της ανασφάλειας και της εγκληματικότητας στη χώρα μας».

«Είστε το παράδειγμα της ανομίας. Εσείς κάνετε την ανομία πολιτικό ιδεολόγημα. Είστε εσείς που καταρρακώσατε κάθε θεσμό αξιοπιστίας και διαφάνειας. Προτείναμε να σταματήσουμε τα φαινόμενα της διαφθοράς, της σπατάλης, δεν το θελήσατε δεν το τολμήσατε γιατί βρίσκεται η κυβέρνηση σας σε ομηρία, γιατί η κυβέρνηση είναι αυτή που παράγει τη διαφθορά την ανομία του ελληνικού κράτους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Σε όλες τις υποθέσεις (σ.σ. Βατοπέδι, Siemens, κτλ) απαντήσατε με συγκάλυψη, με καθυστέρηση, με μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να παραιτούνται και εισαγγελείς. Αλλού ζητάτε ψήφο κατά συνείδηση, αλλού βιάζετε την συνείδηση των βουλευτών σας, απαγορεύοντάς τους να παρευρεθούν στην αίθουσα της Βουλής, ακόμα και για να ψηφίσουν. Αυτό το πολιτικό δίδαγμα καταρρακώνει το αίσθημα του κράτους δικαίου στη συνείδηση των πολιτών της χώρας», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου.

Εντονη ήταν η κριτική του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων: «Αντί να πιάνει αυτούς που σπάνε τα μαγαζιά, νομοθετεί για την ενδυμασία τους. Η αυτεπάγγελτη δίωξη για εξύβριση δημόσιου λειτουργού αποτελεί μέτρο-παρωδία. Οι διαδηλωτές μαθητές της προηγούμενης χρονιάς θα είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί όλοι τους. Θα λύνατε το πρόβλημα της εγκληματικότητας βάζοντας 15χρονα στη φυλακή; Μας λέτε πως για όλα φταίει το πανεπιστημιακό άσυλο. Εσείς αλλάξατε το νόμο. Τον εφαρμόζετε; Οι πράξεις εγκληματικότητας γίνονται έξω από το άσυλο».

«Εσείς απαξιώνετε τα σώματα ασφαλείας κ. πρωθυπουργέ», τόνισε ο κ. Παπανδρέου στην αναφορά του για την Αστυνομία, επισημαίνοντας πως δεν λείπει το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, ή ο ηρωισμός, αλλά το σχέδιο, η οργάνωση, η σωστή αξιολόγηση των ανθρώπων.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για την απόρριψη της πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την ασφάλεια και την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Αστυνομίας. «Πού αλλού, εκτός από την αλαζονεία και τη μονοκομματική ιδιοκτησιακή σας αντίληψη, την αντίληψη της παράταξής σας για τα Σώματα Ασφαλείας; Στα θέματα της ασφάλειας, φαίνεται ότι δεν χωράει η συναίνεση και η ομοψυχία που κατά τα άλλα εσείς παντού διακηρύττετε», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη Κινήματος στην πρόταση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε επικριτικός και για τη στάση του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, όπου -όπως είπε- ο Τούρκος Πρωθυπουργός, έθεσε όρους για την τοποθέτηση Ράσμουσεν και πήρε τις διαβεβαιώσεις που ήθελε για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. «Πού ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός; Ζήτησε να ενημερωθεί, να έχουμε κι εμείς δικές μας αντίστοιχες διαβεβαιώσεις για τα δικά μας συμφέροντα; Απείλησε έστω με βέτο, όπως ο Ερντογάν; Αυτό θα έπρεπε να κάνετε - κι εσείς ασχολείστε με τις κουκούλες, τα αστυνομικά παπάκια», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Έχετε τεράστια ευθύνη. Δεν ξέρω αν είστε πραγματικά κουρασμένος. Σήμερα, φαίνεστε μια χαρά», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «αλλά ξέρω καλά, όπως το ξέρουν και όλοι οι Έλληνες, ότι η κοινωνία κουράστηκε. Κουράστηκε πια από την ανικανότητα της κυβέρνησής σας. Κουράστηκε από τις διαλυτικές και κοινωνικά άδικες πολιτικές σας, από τα εφιαλτικά αποτελέσματά τους στην καθημερινή ζωή και την ασφάλεια του πολίτη».